2010. január 12., kedd

Üres irodaházak a Szilícium-völgyben

A gazdasági válság nem csak az informatikai cégeket sújtja, hanem az őket kiszolgáló vállalkozásokat is, így az ingatlanosok sem írták be az aranykönyvbe 2009-et. A völgyben négy millió négyzetméter - vagy hatszáz focipályányi - kiadatlan irodaterület vár bérlőre, többségükben az eltelt öt évben csak a biztonsági őr kapcsolata fel a világítást - vagy zseblámpázott bőszen. A völgy szívét jelentő San Hose, Sunnyvale és Palo Alto-ban 300 ezer négyzetméter (40 focipálya) első osztályú irodaterület kiadó.
Az ingatlanosok kilátásai egyáltalán nem jók, a piac ül, akad olyan irodaház is - itt tíz emeletnél nagyobb épületre gondoljunk -, amely még soha sem látott bérlőt. A dot.com lufi (emlékszünk még erre? amikor az "internet" szóval milliókat invesztáló befektetőket lehetett fogni) óta nem állt talpra a piac. Az átmeneti eszmélést a gazdasági válság kómává fokozta.
Amikor üresek az irodaházak, az ott dolgozók munkanélküliek - az említett körzetben novemberben 11,8 százalék volt a munkanélküliség mutatója - nagyjából annyi, mint Magyarországon. Csak a Sun Microsystems (Santa Clara) és az Adobe (San Jose) ötezernél több embert bocsátott el (Megírtuk: Adobe nyereség -41%)
Dominó hatás
Nem frissítettél CS4-re? Ezért egy ember elvesztette munkáját az Adobe-nál. Mivel nem fejleszt, így nincs szükség titkárnőre. A két munkanélküli nem jár a sarki bárba ebédelni, a bár bezár. Az Adobe lemondja nagyobb irodaterület bérletét. Tovább nő a kiadatlan irodaterület. A beruházók rémálmaikban újabb irodaépületet építenek - de felébredve úgy vélik, előbb lesznek Krisna-tudatú rabbivá, mint egyetlen négyzethüvelyknyi iroda építést terveznének. Így építőmunkásra sem lesz szükség egyhamar. A munkanélküliek előbb-utóbb felkerekednek - ez Amerika - és elköltöznek. Így az ingatlan piac lakás/ház ága is beszakad.
A völgy irodáinak 21 százaléka kiadatlan, további 20 százaléka pedig olyan áron lett kiadva, amely a bérbeadó költségeit fedezi, de nyereségről szó sincs, állagmegóvásra elég csak.
De nem csak a völgy szenved, a fenti kép jellemzi a nyugati part magas-technológia szektor által lakott iroda-negyedeit. "Az épületek értéke felére, harmadára esett" - állítja Dan Fasulo piac-elemző. "Vérfürdő."
Széllel szemben
Az elemzők kimutatása szerint a bányászat és építőipar után az informatikai szektor veszítette a legtöbb alkalmazottat tavaly. Akadnak persze kivételek is, az Apple megfontolt bővítésre készül, az iwiw-et várhatóan az idén sírba tevő Facebook pedig nagyobb irodába költözött, 12,5 ezer négyzetméternyit már át is vett, további 25 ezer szerepel az idei terveiben. Az épületben korábban orvosi-műszer gyártó-fejlesztő cég működött.
Amerika sem fenékig tejfel - az ingatlant bérbeadó számtalan szövetség igyekszik tartani az iroda-bérleti árakat, de megjelentek azok a cégek, akik valóban a túlélésért küzdve akár tíz százalékkal is alámennek a megegyezéses árnak (Gonosz Almalap: "van ott árrés!") Az első osztályú iroda átalagos négyzetméter ára 23,84 euro (gondolom, legtöbben euro alapon fizetünk, ezért nem forintban írom), ez 21 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban volt. A válaszfalak nélküli iroda négyzetméterára 9,77 euro, ez 16 százalékkal kevesebb az előző évhez képest.
Egyébként a legnagyobb kiadatlan irodaépület az Oracle 35,4 ezer négyzetméter alapterületű iroda-tornya, erre egy 2008-as vállalatfelvásárlással tett szert. A torony San José belvárosát díszíti. A második helyezet 29,6 ezer négyzetméterrel a Riverpark Tower II - ezt júniusban adták át, bérlője azóta sincs. A Sunnyvale-ben található Moffett Towers hat tornya közül (összes irodaterület: 150 ezer négyzetméter) csupán egy épületet sikerült kiadni, az irodapark 2008-ra készült el.
Remény
"A buborék végénél vagyunk" - állítja Steve Levy, a Palo Alto székhelyű, kalifornia gazdasági helyzetét monitorozó intézet vezetője. "Csupán az a kérdés, hogy mennyi ideig tart a buboréknak akkorára nőni, hogy a jelenleg kínált kereteket feszítse."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése