2010. február 24., szerda

Tim Cook az Apple terveiről

Tavaly ilyenkor Tim Cook nevével volt tele a Maces média, ő helyettesítette az operáción áteső Jobst. Amint visszatért a főnök, Cook visszahúzódott az árnyékba - egyetlen hír róla csupán annyi volt, hogy egy híres amerikai cég élére akarja megszerezni egy fejvadász cég. Cook nemrég a Goldman Sachs (igen jó nevű cég, amely túlélte a bank-válságot) Technology and Internet Conference rendezvényén beszélt az Apple terveiről.
Elmondása szerint az Apple folyamatosan keres felvásárlási célpontokat, de sem kis-, sem nagyvállalat sem akadt, amely megfelelt volna az Apple elvárásának. Ugyanakkor az Apple rendszeresen mikro- vagy startup vállalkozásokat is felvásárol, ha azok technológiájára vagy az ott dolgozók agyára van szükség. (Erre számos példát hozhatnánk, amikor az Apple becuppantott valamelyik programjához kiegészítő plug-int fejlesztő vállalkozást, de a legszebb példa az iTunes, amely program a Casady&Green cég SoundJam MP alkalmazásának a továbbfejlesztése - a C&G megvásárlása után.)
"Nem tehetjük meg, hogy a pénzünk a zsebünkben aludjon. De ha nem találunk valamit az Apple részvényesek számára hasznosnak, akkor azt nem vesszük meg. ... Ha valami nagybe botlunk, nem fogunk megijedni, de csak azért nem veszünk meg semmit, mert meg tudjuk venni." - mondta a közel 40 milliárd dollárt készpénzben tartó cég második embere. (A készpénz nem szó szerint értendő, könnyen pénzzé konvertálható értékpapírokra, betétekra gondoljunk. A 'melyik cég mekkora?' kérdésre válasz, hogy a nemrég megvett Quattro Wireless illetve a Lala kis vállalat volt.)
A beszélgetés során sokat időztek az iPad - AT&T - Apple árazás, forgalmazás kérdésénél - ezt érdektelenség miatt átugorjuk ebben az írásban.
"Változatlanul hobbi" - vélte Cook az Apple kétszer bukott AppleTV-je kapcsán feltett kérdésre, de kijelentette, az Apple nem tett le arról, hogy ezt a terméket is sikerre viszi.
Idén az Apple további ötven Apple Store nyitását tervezi, ez a legoptimistább szakértői becslésnek felel meg. Az üzletek nyitását segíti az ingatlanpiac mélyrepülése is. "Lassítottunk és tudják, mi történt? Megtelt a piac jobbnál jobb lehetőségekkel. Látjuk ezeket, élni szeretnék velük, így felgyűrtük az ingujjunkat."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése