2010. április 28., szerda

Mennyiért nincs MacBook Pro itthon?

Mert nincs. Lassan egy hónapja, hogy nincs. Sem régi, sem új. Annyira, de annyira kíváncsi lennék, hogy miért? Keveset rendelt a hazai disztributor? Keveset rendelt a régiós disztributor? El*****te a rendelést az Apple Europe? Jobs besértődött? Elsüllyedt egy tengerjárónyi Mac? Ha nem is most, de öt év múlva igazán elárulhatnák! Vagy valamelyik kereskedő cég nem vállalta be a várható termék-váltás kockázatát, és inkább nézett a potenciális vevőkkel üres polcot, mintsem rendelt volna a "ki-tudja-mikor" kifutóvá váló gépből? Annyira, de annyira nem lennék most Apple kereskedő! Pláne, ha boltom is lenne, meg alkalmazottam - mert ezek nem ingyen léteznek.
Persze, ha nincs gép, akkor irány külföld. (Az Apple iPad bénaságát majd egy másik vicces postban ostorozom - minden napra jusson kalács!) Sógoréknál (http://store.apple.com/at...: sincs 13 inches - öt munkanapra ígérik a szállítást, van viszont 15 és 17 inches 2,53-as azonnal, és a másik két 15-ös három napos szállítással. Az olaszoknál 13-asok tekintetében hasonló a helyzet, a nagy gépek közül viszont egyedül a 15 inches i7-esre kell öt napot várni, a többi raktáron van. Itthon - csak ellenőrzésként az apcom (disztributor) netboltjában: csak 15 inches i7-es van, a többi szállítási ideje: 2-3 hét. Ami egyébként kalandos lesz, mivel itt még a régi gépek vannak, a Core 2 Duo-sak.

És ha már, akkor nézzünk árakat is!



A második oszlop árfolyamát úgy számoltam, hogy elosztottam a magyar árat az EU-s nettó árral. A magyar árat a három APR árainak átlagolása adta, az EU-s ár pedig az osztrák és olasz árak átlaga, ez utóbbi kettő megegyezett. Az EU nettó árat megtalálni sem nehéz feladat, bármelyik apple.at vagy apple.it oldalról a Store-ba belépve kiválasztjuk a terméket, és amikor a kasszához fáradunk, akkor kapunk nettót, áfát és bruttót. A Kassa felirat arra utal, hogy a helyi iStyle bolt árait használtam a táblázathoz (és nem találtam meg, hogy lehetne netto árakat szerezni).
Mitől essünk ámulatba?
A második oszlop eltérő árfolyamai érdekesek, de biztos van rá magyarázat. Ahogy arra is, hogy az eurót használó Szlovákiában vajh miért drágábbak rendre 50 euróval a MacBook Pro-k.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése