2010. június 15., kedd

Safari 5

Az Ars Technica vette górcső alá, pontosabban, vetette tesztek sora alá az Apple böngészőjének, a Safarinak az ötödik verzióját. Phil Schiller, az Apple marketing vezetője megfogalmazása szerint a cél az volt, hogy Macen és Windows alatt egyaránt a Safari legyen a leggyorsabb böngésző. Persze mi mást is mondhatna egy marketinges, mi mást is tűzhetne ki értelmes célul egy fejlesztő, mint a legjobb megalkotása? Lássuk, sikerült-e!
A grafikonokon látható benchmark mérések segítésével hasonlították össze a böngészőket a különböző platformokon az Ars emberei. A benchmark mérés általában ugyanannak a mérésnek sokszor történő lefuttatása, az eredmény átlaga így egyre kevésbé hibafüggő. A mérés megalkotásánál figyelnek arra, hogy csak a mérendő képességtől függjön a teszt eredménye. Számos ilyen teszt érhető el ingyen és pénzért a neten - épp a mérés megismételhetősége érdekében.
A felhasznált tesztek közt találjuk a WebKit SunSpider-ét, a Google V8 Benchmark-ját, a Mozilla Dromaeo-ját és a Microsoft HTML5 "Flying Images" sebesség mérőjét. A Mac OS X 10.6.3 3GHz-es, 8 magos Mac Pro-n futott (10GB memória, ATI Radeon 2600XT), a tesztelt böngészők: Safari 5.0, Chrome 5.0.375.70, Firefox 3.6.3 és Opera 10.53 volt. A Windows 7-t egy 2,67GHz-es, C2D pécén futtatták, 4GB memóriával és ATI 4830-cal. A tesztelt böngészők: Safari 5.0, Chrome 6.0.422.0 dev, Internet Exporer 8.0.4600.16385, Internet 9.0.4466.6000, Firefox 3.6.3 és Opera 10.53 volt. A grafikonon a Maces adatok kékek, a Windowsosok zöldek.


A különböző mérések meglepő eredményt adtak - már azok számára, akik szívükkel hisznek az Apple-nek. A Safari minden ígéret ellenére nem vert ronggyá a többi böngészőt, még csak a fejhossznyi győzelemről sem lehet beszélni az esetében. Akadt ugyan olyan mérés, amelyben a legjobbnak bizonyult - Macen a SunSpider teszt (bár Windowson ebben nem nyert) -, de egyáltalán nem magaslott ki a mezőnyből. Beigazolódott, hogy lehet találni olyan tesztet, amelyben a mi kutyánk kölyke egyedül álló (legrosszabb esetben a "mi kutyánk kölyke" versenyen indítjuk), és akad teszt ennek az ellenkezőjére is. Az itt használt tesztek nem kompatibilisek, mindegyikük más és más tulajdonságát méri a böngészőnek, így nem érdemes az eredményeket összeadva meghirdetni a legjobb böngészőt.



Ami engem meglepett, az a HTML5 tesztben elért ... ööö .... szerény Safari eredmény. Ha már gyalázza az Apple a Flasht (joggal, vagy anélkül), és helyette a HTML5-re szavaz, akkor illene, jó volna, talán előnyös lenne, ha megmutatná, milyen király jó HTML5 megjelenítésben. Hasonló véleményen volt egyébként az Ars stábja is. Szokás szerint felszínes tudással rendelkezvén arról, amit jól megmagyarázok, a HTML5 nem 'a' csodafegyver. Néhány új utasítással bővült, néhányat elvettek a korábbi HTML tag készletből. Az igazi tudás a JavaScriptben búvik meg - ha jól értem. Például ilyen grafikonok megrajzolását támogatja a HTML-be ágyazott JS, a megrajzolás meg sokkal gyorsabb, mint a letöltés. Ráadásul amit megrajzoltunk, azt mozgathatjuk, animálhatjuk ... Ha jól ítélem meg, aki HTML5 (CSS és JavaScript, no és persze XML) alapon szeretne mondjuk Farmville-t fejleszteni, annak pont annyira erős JS-tudorrá kell válnia, amilyen fontos volt a Flash alapoknál a Flash tudás (ez szép volt, megdicsérem magam!)

A jó hír az, hogy nincs nyertes böngésző, azaz a fejlesztők tovább verítékeznek, a prodzsekt-menedzserek tovább szentségelnek. A felhasználók pedig egyre gyorsabb, jobb (Apple fordításban: forradalmibb) böngésző elé ülhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése