2010. június 3., csütörtök

A zene, csak a zene

Zenehajtású iTS
Az iTunes Store az Apple online áruháza, amelyben zenét, tévé-sorozatokat, mozikat és eKönyveket kínál. A pécés vagy maces felhasználó az iTunes használatával töltheti le a megvett vagy ingyenes tartalmat, majd ugyanazzal a lendülettel azt át is töltheti az iPodjára, iPhone-jára, iPadjére. Az elemzői becslések szerint az Apple árfolyam értékének 3,5 százalékát adja az iTunes Store (iTS, leánykori nevén iTunes Music Store - iTMS).
Az is elemzői becslés, hogy az iTS bevételeinek 90 százaléka, döntő többsége 2009-ben is a zeneértékesítésből adódott. Ez idén várhatóan csökken, köszönhetően az iPad okozta eKönyv eladás felfutásának. Akármennyire is erősödik majd az elektronikus könyvértékesítés, a zene idén 82 százalékos részesedésű lesz, jövőre 84 - az elemzők szerint.

Mennyiségben még inkább zene
Amikor iTS bevételről beszélünk, akkor nem árt emlékezetünkbe idézni, hogy a zenék ára két dollár alatti, amíg a tévé-sorozatoké, filmeké vagy eKönyveké több, elérheti a tíz dollárt is. Így megállapítható, hogy az iTS bevétele a sűrű fillérből és nem a ritka forintból adódik. (Gonosz Almalapilag: persze, hiszen dollár, meg euró, meg minden más, mert itthon még mindig nincs iTS. Talán a jövő héttől, ha Jobs a WWDC-n...)
Elemzői becslések szerint idén a zene átlagára 93 cent (alig 210 forint a pillanatnyi árfolyamon - tehát egy CD 2100-2500 forint) körül lesz, amíg a várható átlag eKönyv ár ennek majd tízszerese, azaz nyolc dollár lesz. Idén 3,4 milliárd zeneszámot értékesítenek és 48 millió eKönyvet adnak el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése