2011. május 16., hétfő

iWork Macre és iPadre, iTunes és "szinkronizáció"

Nem tudom, mekkora betűkkel kellene kiírni, hogy az iPades iWork - Pages, Keynote és Numbers - a Macesnek lebutított, egyszerűsített, light verziója, amely messze nem tudja mindazt, amit a Macen futtatható. Az eddig tőlünk iWork/iPad ügyben tanácsot kérők egyaránt azzal küzdenek, hogy nem lettek figyelmeztetve, az iPades iWork kevesebbet tud, mint a Maces.
Nem fogok példákat írni, mert könyvnyit lehetne - az iPades nem élnek a Maces iWork Inspector Links paneljén megadható hivatkozások. Ha natív fáljként, ha PDF-ként, ha HTML (ez külön vicc) mentjük. Büntetéspont az Apple-nek.
Ahogy jár a "szinkronizálás" szóért is. Az iTunes esetén a csatlakoztatott eszközre az iTunes az iTunes tartalmát másolja, a többi törli - az Apple ezt nevezi szinkronizálásnak -, azaz a csatlakoztatott eszköz tartalma megy a lecsóba (ha az iTunes-ban is benne van, és ki lett jelölve "szinkronizálásra", akkor megmarad).
Az iTunest eredetileg arra szánta az Apple, hogy zenéket tároljunk, rendszerezzünk és CD-re írjunk. Idővel az iTunes lett a másoló (szinkronizáló) eszköz az iPod felé. Aztán az iTunes érte el az iTunes Music Store-t. Eddig rendben volt a szoftver fejlődés. Abban a pillanatban, amint képeket is lehetett az iPodra feltenni - illetve nem zenéket -, az iTunes egyre öszvérebb szoftverré lett - mi köze egy zenekezelőnek a fényképekhez? Mi köze a mozikhoz? És mi köze az iWorks fájlokhoz? Ha állat lenne az iTunes, vagy hét púpú teve lenne, minden púpja egy-egy állatra nem passzoló funkció. Ideje lenne letisztítani az iTunest, és elkészíteni az iPod/iPhone/iPad/AppleTV kommunikációs programot - bár a felhasználóbarátabb az lenne, ha az iPhotoba beépülne a felsorolt eszközök képerkre vonatkozó kezelése. Ahogy a Finderbe begyűrődött az iDisk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése