2012. február 8., szerda

CS6 előzetesebb

A CS6 tavaszi, várhatóan április–májusi, bemutatása előtt egyre több félinformáció terjed, mi is bátran szaporítjuk ezek számát – most ismét. Volt olyan hír, hogy csak CS5/CS5.5–ről lehet CS6–ra frissíteni – ám ezt később finomították. E szerint CS5/CS5.5–ről olcsóbb lesz frissíteni, mint CS3/CS4–ről. Sőt, ez utóbbi kettőről csak december 31–ig lehet majd CS6–ra váltani, utána megszűnik az Adobe saját termékét felfaló három verziós upgrade–je. Aki pánikszerűen CS5/CS5.5–re upgradelt, ne alázza magát, jól tette, így olcsóbb lesz neki a CS6, mintha kihagyta volna a CS5/CS5.5 verziót.



A CS6 bemutatóval egyidőben újabb felhő száll a fejünk fölé, most az Adobe ereget egyet. A felhő havi bérleti díja 50 dollár (49,99 – de ezzel számoljon a birodalmi lépegető), ha egész évre igénybe veszed az Adobe Creative Cloudot – azaz 12x50USD=140eFt. Cserébe hozzájutunk a CS6 alkalmazásokhoz! A szoftver szolgáltatásként történő használata elsőre jó üzletnek tűnik évi 140eFt összegért évente az egyszeri 450 ezer forintos teljes ár. Bár ... érdemes számolni! Az Adobe amúgy viccesen havi 11,5eFt–ot kér azért, hogy ne torrent szájtról töltsd le a szoftverét.

A Creative Cloud a a CS6–tal együtt debütál, az előfizetők két gépre telepíthetik majd a letöltött alkalmazásokat. Az árba 20GB mennyei tárhely is foglaltaik, eszköz- és asztal–szinkronizációt (lassan mindenki mindent szinkronizál, multi vagyok lassan magam is) kínálnak, valamint hozzáférést az Adobe összes touch app–jához. De elérhető lesz a Business Catalyst a webszájtot jó helyen tárolók számára ("nyomjuk a megvett cuccot, mi, Adobe?"), a Typekit, és a Digital Publishing Suite (amelynek több milliós árára most licitált rá az Apple iBooks Author ingyenes verziójával). Az Adobe ígéri, hogy az előfizetésesek számára az egyes verziók valóban újdonságokat kínálnak majd ("ezt ígérni kell? ajjajj" – sírá a Gonosz Almalap –, "és mi lesz a dobozos vevőkkel, azok hülyített verziókat kapnak majd?").

Ősszel fejenként 70 dollárért (havonta? évente? örökre?) Adobe pajtások lehetünk kollégáinkkal, és ne kell várni az elkerülhetetlenre ahhoz, hogy közös felhőben dolgozzunk (vagy hülye joghurt zabáló angyalokat lássunk). Az év során amúgy jön a Muse (vagy bármi is lesz a neve) HTML5/CSS3 szerkesztő és az Edge flashtelen animáció készítő (nicsak, nicsak? amúgy HTML5/CSS3/JS), ezek a már nem béta Lightroom néggyel mind mennek a Creative felhőbe.

Miért jó az előfizetéses rendszer az Adobe–nak? Mert egyenletessé teszi a bevételt, nehezíti a szoftver–kalózkodást (ne feledjük, a BSA egy gitt–egylet, nem szerv, még köszönni sincs joga, nem hogy levezni, nyilvántartás–vezetésre felszólítani...). Valamint a netes eladással egy idő után nem lesz szükséges sem disztribútorra, sem viszonteladóra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése