2012. június 20., szerda

Az Apple beépített elavulásra épülő stratégiája

Jóval kevesebbe kerül az Apple új zászlóshajója - ami valójában hordozható számítógép -, mint az elsőre tűnik, ha rendesen utánaszámolunk. Ezt tette meg több amerikai blogger, mi meg hiszünk nekik. Idézzük.
A 2 200 dollár (15 inch 2,3 GHz, Retina, itthon 575eFt) display elsőre rengeteg pénz és másodikra is az. De ha nem retina kijelzős MacBook Pro-t veszel 8 GB memóriával, 256 GB SSD-vel, akkor az 2 400 dollárodba kerül (maradunk a dolláros áraknál). Ha mindkét gépet 512 GB SSD-vel rendeled, akkor az új gép 2 800 dollárba fáj, de a régi, nehezebb, lassabb, csak 1440x900 képpont felbontásos kijelzőjű gép 3 100 dollárba kerülne. Úgy is mondhatnám, ha megveszed a nagyobb SSD-t, a retina kijelzőt ajándékba kapod.
Az első MacBook Airem megvételekor váltottam SSD-re, és egy heti használat után az összes otthoni és irodai gépemben lecseréltem a merevlemezt SSD-re. Ezek piszok gyorsak, soha többé nem akarok merevlemezes számítógépet tudni a közelemben. Amúgy is gyűlölöm a merevlemezeket, mindig a lehető legrosszabb pillanatban hagytak cserben. Tudom, hogy az SSD-s számítógépek még fejlődésük első szakaszában vannak, amely drágább a későbbinél, amikor már általánosan felváltják majd az öreg merevlemezeket. Ám az Apple a történet jó oldalán áll, és az árak hamarosan esni fognak.

Csavarhúzó nélkül
A most bemutatott Pro gép az Apple történetének legkevésbé bővíthető Pro gépe. A megvételt követően nem lehet a memóriát bővíteni, mert az az alaplapba lett beültetve. Nem tudsz nagyobb SSD-re váltani, mert ez az Apple számára fejlesztett SSD, másik SSD nem passzol a helyére. Nem tudod az akkumulátort cserélni. Még folytathatnánk a felsorolást. Igaz, csavarhúzó sem kell a géphez.
Az elmúlt két és fél évben - írja egy másik blogger - első számú gépként használt MacBook Pro-ban memóriát bővítettem, háromszor cseréltem merevlemezt és egyszer akkumulátort, ezt kell a 2 200 dollárral összevetni. Ezeket nem tudom megtenni, ha megveszem az új retina kijelzős MacBook Pro-t. Ha meghibásodik az SSD, vagy a RAM vagy az akkumulátor, akkor ott a 349 dolláros AppleCare (itthon hivatalosan nincs, de van Almárium garancia, Starking megoldás...). De mi lesz velem akkor, ha az AppleCare-rel három évesre növelt garancia időn túl is szeretném használni a gépem és az meghibásodna?
Az AppleCare nem nyújt fedezetet az upgrade-re, a nagyobbra, erősebbre vagy a gyorsabbra cserélésre - ezek extra kiadások. És természetesen az Apple-től megvenni őket drágább (bár néha nincs alternatíva), mint más gyártótól és otthon beszerelni.
Ez azt jelenti, hogy az Apple rendszere tovább zárult, a most megvásárolható Pro-hoz nem lehet külső gyártó eszközével értelmesen közeledni. Messzire jutott az Apple I. géphez képest az Apple. Egy teljesen laza rendszert a szoftverrel kezdtek bezárni, és most a hardver záráson a sor.
Ez azt is jelenti, hogy az eladást követően is számolható bevétele származik az Apple-nek ezekből a gépekből, ideértve az AppleCare-t, a bővítéseket és a javításokat is.

Ennyi az annyi
Az Apple értékének 11 százalékát teszi ki a Mac és környezete. Ez kevesebb, mint az Apple készpénz-állománya.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése