2012. augusztus 26., vasárnap

Webszervertelenség

Tudom, keveseknek hiányzik majd a Mountain Lionból a webszerver szolgáltatás, amely a Lionban még megvolt, de akkor is! A Rendszerbeállítások > Megosztás alatt lehet kiválasztani, hogy a mi Macünk milyen szolgáltatásokat kínáljon a lokális hálózat többi gépe számára.
Számtalan más mellett ilyen volt a webszerver szolgáltatás. A Mac képes volt felhasználónként egy mappát úgy megosztani, hogy azt más gépekről böngészőből megnyitva weblapként jelenjen meg. Sőt, volt egy Mac szintű szájt is. Mire volt ez jó? Aki házon belül intranetet használt, nem kellett vesződni semmivel, a Mac mindent készen adott. Vagy egy még egyszerűbb példa: ha weblapot készítettünk, akkor azt ebbe, az egyébként kutya-közönséges, mappába mentve a hálózat összes gépéről megnézhettük, hogy szép-e, jó-e, sok más mellett Windows és Explorer alól is.
Igen, tudom, hogy a szolgáltatást Terminál ablakból el lehet indítani - állítólag. De ha onnan el lehet, miért nem lehet a Megosztás párbeszédablakból? Az nem érv, hogy az iOS-en szocializálódott felhasználó nem értené, mert egyrészt az iOS-en szocializálódott felhasználó baromi okos, másrészt, ha nem értené a webszervert opciót, akkor ugyan mit kezd a Távoli Apple eseménnyel. (Amúgy most tegye fel az egyik kezét az, aki tudja, hogy mi az a Távoli Apple esemény, és a másikat az, aki ilyet már demonstráción kívül látott, használt. Megadtad magad? Gratulálunk!)
Ésszerű magyarázat lehet az, hogy azért nincs webszerver megosztás, mert nincs az Apple-nek weblap-szerkesztő alkalmazása. Ami igaz, siratjuk is az iWebet. És oktatjuk, mert jó. Sajnos nem találtunk még az iWebhez hasonlóan egyszerű, Apple-logikájú honlapkészítő alkalmazást.
Egyébként az Xgrid is röppent a megosztások közül. Nem mintha azt sokan használták volna, de legalább lehetett dicsekedni, mire is képes az OS. Hát, már nem képes.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én használom a Remote Apple Eventet, ha ez be van kapcsolva, akkor AppleScripttel ki lehet lőni az intraneten lévő gépeken a Remote Desktopot, így akkor is át tudom venni az irányítást, ha ők nem akarják. :-)

Ferenczy Gábor írta...

Gratulálok! :) sejtettem, hogy lesz egy-két elvetemült :)

Névtelen írta...

Szerintám inkább a Server.app bolondbiztossá és olcsóvá tétele az eltűnés magyarázata. Pont a fentebb is említett használatra ma már a szerver odaadható egy jobbképességű tapasztalt felhasználónak nem lesz gondja a beállításokkal, amit azért 10.5-10.6 szerverről nem mondhattunk el.

Ferenczy Gábor írta...

Ebben igazad lehet, a megosztas ugyan pofon egyszerű volt. Változnak az idők.

Megjegyzés küldése