2012. november 29., csütörtök

Egér evolúció

Az Apple - és Steve Jobs és Steve Wozniak - nevéhez kapcsolódik az egérnek, mint adatbeviteli eszköznek a népszerűvé tétele, napi használatban való alkalmazása is. Ha a két úr csak ennyit tett volna hozzá a számítógép-fejlesztés történetéhez, akkor is helyük lenne az „akikre büszkék vagyunk" csarnokban. De ők többet tettek, de mi most egerészni fogunk az 512pixel.net segítségével.

Macintosh egér
1984-ben került az egér a gép mellé.
A Macintosh Mouse téglalap alakú volt, a tetején görgetővel - gumi tapintású a mostani fémes dizájnnal ellentétben. Az első egerek még DE-9 kapun kötődtek a Macintoshoz, az ADB-szabvány csak később jelent meg, utána az egér is ADB-s lett. Eredetileg bézs színű volt - az azóta meggyűlölt bézs -, 87 után fémesebb színt kapott.
Köztudott, hogy nem az Apple találta fel az egeret. Steve Jobs egy baráti gyárlátogatáson látta meg a Xerox laborjában. Amennyire a Xerox nem látta az egérben rejlő lehetőséget, annyira ismerte azt fel Jobs. Aki, sok más mellett, az egeret is „átemelte" az Apple-höz, és ha már lúd, legyen kövér, a Xerox akkori fejlesztői közül is jó párat átcsábított cégéhez.
A Macintosh volt az első számítógép, amihez az egér kötelező tartozék volt. Már csak ezért is, mert a Macintosh volt az első grafikus felületű operációs rendszer, és grafikus felületen billentyűzettel nehéz.

Apple Mouse IIc
A Macintosh bemutatása után alig fél évvel kezdték meg az Apple IIc forgalmazását, és az egér már módosult. Ahogy a képen is látható, a doboz forma kézreállóbb lett, persze hazugság azt mondani, hogy tenyérbe simult volna. Az egér joystick-ként is képes volt működni, színe kezdetben bézses volt, de elütött elődjétől, majd 88 után még fémesebbé vált.

Apple Desktop Mouse
Ez az egér már ADB-csatlakozó korában mutatkozott be. Az ADB az Apple Desktop Bus-t rövidíti. Az Apple az eszközöket soros rendszerben fűzte fel, logikájában ma leginkább az USB hasonlít hozzá (ezt azért info-vizsgán ne süssük el!). Az Apple további ergonómiai finomításának köszönhetően ez az egér, elődjével ellentétben, elnyerte a felhasználók kezét és szívét.
Az első hazai (legális) Macesek már találkozhattak ezzel az egérrel. A hazai hőskorban elsőként a lapkiadók választották a Macet.

Apple Desktop Mouse II
Az Apple újragondolta az egeret. Nem csak lekerekítette, de kisebb is lett. Amíg elődjeire rá lehetett tenyerelni, addig ezen az egeren már csak három ujjunk fért el kényelmesen. Annyira jól sikerült az egér, hogy hat éven át ezzel az egérrel szállította az Apple az összes számítógépét.
Az egérnek volt mutáns fekete változata is, ezt a Macintosh TV-hez szállították. Macintosh TV? Igen, az Apple az LC 500-as Macjét úgy készítette el, hogy abba tv-vevő is került. Ha nem hallottál erről a készülékről, akkor bizonyára az az oka, hogy nem volt sikeres, az Apple nem is nagyon próbálkozott a számítógép-tévé integrációval azóta. De jövőre?

Apple USB Mouse
1998. Jobs visszatért megmenteni az Apple-t a csődtől. Bemutatták az új iMacet, amely lekerekített formájával, monitorral egybeépített házával az új design-éra első hírnöke volt. Az egér is e dizájn jegyében fogant. A két szülő a dizájn és technológia volt, az előbbi génjei letarolták az utóbbiét, így született meg az itthon „pogácsa" néven csúfolt egér. Ami, lapát kezünket kis szívünkre, minden volt, csak praktikus és jól használható nem.
Volt viszont áttetsző, két gördülés-érzékelős. Az egérrel kattintani is nehéz volt anélkül, hogy arrébb ne mozdult volna. Már ha a felhasználó kezében jó irányba állt az egér, egyedül az USB kábel segített ránézés nélkül, tapintással orientálni az egeret. Az USB tette lehetővé, hogy az egeret a billentyűzethez csatlakoztassuk. Ez szükséges is volt, mert az Apple ritka rövid kábellel szállította azt.

Apple Pro Mouse
A kétezres év Macworld rendezvényén résztvevők nem csak a kivetítőn csodálhatták meg az Apple új egerét, de azt haza is vihették, mindenki kapott egyet ajándékba. Ez volt az Apple első optikai egere. A korábbi mechanikus egerek egyik gondja a mechanikus alkatrészek tönkre menetele volt, de a koszosodás is akadályozta a munkát. (A Gonosz Almalap örömmel emlékszik vissza egy frissen felvett kollegina arcára, amikor szintén gonosz főnöke azzal fogadta, ma sok-sok golyót kell megmosnia. Az - érthetetlen - elvörösödést az egérre mutatással oldotta fel.)
Az egér másik újdonsága az volt, hogy nem volt külön „kattintós" felülete, az egész egérrel lehetett kattintani (ahogy most is). Az egér színét az iMac, Mac Pro színvilágából nyerte, változatlanul gyengén áttetsző volt. A kábel viszont annyira rövid volt, hogy az Apple külön Pro Mouse USB hosszabbító-kábelt kínált.
2003-ban a kábel hosszabb lett, a Pro viszont kikerült a névből. Sőt, az egérnek készült Bluetooth-os változata is.
Ami a legjobb volt, a hirdetése:



Mighty Mouse
Huszonkét évnek kellett eltelni addig, mire az Apple végre hajlandó volt szakítani az egy gombos megoldással. 2005-ben bemutatott Mighty Mouse-nak több érzékeny pontja volt. (Az egy gombosság állítólag Jobs rögeszméje volt, mondván a Microsoft „lekoppintotta" az Apple oprendszert és egeret - a Microsoftnak volt saját egere, és az jó volt - és két-, sok gombosította azt, ezért az Apple soha nem teszi ezt meg. Vagy igaz - vagy nem.) Az egér tetején apró gomb szabadon tekerhető minden irányban, így nem csak vízszintesen vagy függőlegesen lehet görgetni (valójába e két irányba bontott a görgetés, de marketingileg sokkal szebb a minden irány). A Mighty Mouse minden tudását az OS X alatt volt csak képes kihasználni.
Az egér a nevét rajzfilm figuráról kapta. Sokan cikizték az Apple-t, hogy lesz-e Mickey Mouse, esetleg Minnie Mouse. A cikizésnek az is táptalajt adott, hogy Jobs ebben az időben a Disney legnagyobb egyéni részvényese volt, miután a Pixart részvénycserével megvette a Disney.
2006-ban bemutatták a Mighty Mouse Bluetooth-os modelljét is. 2009-ben az Apple pert vesztett és kénytelen volt a Mighty Mouse-t átkeresztelni Apple Mouse-ra, a Mighty alkotói semmi pénzért sem voltak hajlandók nevüket adni az Apple-nek. Kevesek egyike, akivel szemben nem járt sikerrel az Apple használom, majd megveszem taktikája.

Magic Mouse
Három éve októberben mutatta be az Apple a Magic Mouse-t. Az alumíniumból készült egér egész felülete érintés-érzékeny, a Rendszerbeállítások > Egér panelen teljesen testre szabható módon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése