2013. február 8., péntek

Apple ajánlatok munkafolyamat kezelésre III.

Elérkezett az Apple, így mi is, a munkafolyamat ajánlás harmadik hetéhez. Az első héten a fontosság kezelésére alkalmas programokat kínálta az Apple és a gyártó kedvezményes áron (az ismertetéseinkben ezeket a kedvezményes árakat tüntettük fel). A második hét a szervezés jegyében telt. Ez a hét a munkafolyamatot segítő, támogató alkalmazásoké. A válogatás az Apple-é, hangsúlyoznám.


  • 1Password, 21,99€, értékelés: 4,5
    Ez az alkalmazás megérne egy önálló bejegyzést is! Természetesen a jelszavak kezeléséről és védelméről rendelkezhetünk, ha megvásároljuk az 1Passwordöt. Mindenki tudja - reméljük -, hogy a Macen a Keychain/Lucskarikák tárolja a Macen használt jelszavainkat. Jelszót használunk hálózati szerverek elérésekor, levelezésnél a postafiók megtekintésekor, levél küldésénél. De legtöbbször valamelyik szájt kér okkal, gyakran ok nélkül bejelentkezési nevet és jelszót. Hajlamosak vagyunk idővel mindenhova ugyanazt az egy-két jelszót használni, mert értelmetlennek tűnik a jelszavazás, mert a kutya sem akarja megjegyezni vagy megnézni a Keychainen. Így lesz oda az adatbiztonság, tisztelet a kivételnek.
    Ám az 1Password képes arra, hogy minden szájt számára egyedi jelszót generáljon, alkalmazzon és emlékezzen is rá. A jelszó erősségről is hosszan lehetne értekezni, a vezetéknevünk nagybetűvel és a születési évünk nem erős jelszó, hiába van benne kisbetű, nagybetű és szám. Ahogy a kutyánk neve sem az. (Gonosz Almalap az ismert viccet idézi az informatikusról, aki visszakérdez: „Miért, nem hívhatom a kutyám gdOe4%e&F-nek?") Password Assistant - ismerős? Ha máshol nem, a felhasználók felvétele (SysPref > Users&Groups > Current User > Change Password > New password mellett) panelen látható kis kulcs ikonra kattintva hívhatjuk elő azt a segédprogramot, amellyel tesztelhetjük jelszavunk erősségét különböző kívánalmak szerint. Tanulságos. De ahogy írtuk, az 1Password képes arra, hogy egyedi jeszavakat generáljon, tároljon és alkalmazzon. Sőt, egy szájthoz több belépési név/jelszó kombinációt is képes kezelni. Facebook játékot játszol és saját „ipari parkod" van? Az 1Password segít átlogolni.
  • Fantastical, 8,99€, értékelés: 4,8
    Ez az alkalmazás az iCal/Naptár alternatív adatbevitelét kínálja. A menüsor ikonjai közé beépülve egy kattintással elérhető a Fantastical (...ical, éred?). Az alternatív adatbevitel lényege, hogy egyetlen szövegmezőbe gépeljük be a "kivel mikor hol mit" és a program ezt iCal bejegyzéssé vagy tennivalóvá konvertálja. Az alkalmazás angolul és a népszerűbb nyelveken ért, magyarul nem. Ha már lehetséges a gyors adatbevitel, szintén a menüsori ikonra kattintva gyors nézetét is kapjuk közeli és távoli teendőnknek, nem kell az iCalt elővakarni a Dockból vagy átmenni a Dashboardra.
  • PopClip, 2,69€, értékelés: 4,81
    [Csökkentett] árához képest sokat kínál a PopClip. Ha szövegszerkesztéskor kijelölve egy szót a másik egérgombra kattintunk, akkor általában helyzet-érzékeny menüt kapunk. Helyzet-érzékenynek azért nevezzük, mert a kijelöléstől függ a felpattanó menü tartalma. A PopClip telepítése nélkül is számos dolgot tehetünk, ez részben az adott alkalmazástól, részben az engedélyezett Services/Szolgáltatásoktól (SysPref > Keyboard > Keyboard Shortcuts > Services). Ez utóbbiba mi magunk is tudunk szolgáltatást írni az Automator segítségével.
    De a PopClip megvétele egyszerűbb, gyorsabb, tisztább. A PopClip által kínált lehetőségek PopClip plug-inekkel bővíthetők, ezekről a fejlesztői oldalon találunk leírást, hivatkozást és letöltési lehetőséget. Érdemes végigfutni, mert lehet, hogy az eddig négy-öt lépéssel végzett rendszeres tevékenységünket egy-két kattintásnyira redukálhatjuk.
  • Soulver, 11,99€, értékelés: 4,77
    A Soulver a Calculator/Számítógép alternatívája, ahogy az említett Fantastical az iCal/Naptáré. Mindenki firkált már keze ügyébe eső cetlire apró kalkulációt, ezt kívánja kiváltani a Soulver. Ismét csak angolul, de beírhatjuk, hogy „22 feet in meters" és a következő sorban megkapjuk az eredményt. A sorok visszamenőleg módosíthatók, így lehet újraszámolni. A Soulver mindent ki tud számolni, amit a Calculator > Convert menüjében ki lehet számolni. Ám az eredmény prezentálása messze szebb, jobb, követhetőbb, mint a Calculator > Window > Paper Tape-en.
  • Snagit, 21,99€, értékelés: 4,65
    A Snagit - ma szinte mindenre találunk OS X alkalmazás párhuzamot - a QuickTime Player (QT) párja. A QT > File > New Screen Recording parancsát kiadva a teljes kijelző vagy kijelölt részéről készíthetünk „felvételt". A Snagit ugyanezt kínálja, de számos eszközzel kiegészítve. Amíg a QT csak rögzíti a felvétel területén történő változásokat - oktató videó készítése, menthetetlen akármi kijelzőről történő lelopása -, addig a Snagit használatával nyíllal mutathatunk a felvétel adott pontjára, hogy a néző lássa, mit is kell észrevennie. A Snagit a videó feldolgozásában is segít, a QT videót iMovie-val vagy más alkalmazással lehet szerkeszteni. Fontos tudnivaló, hogy a QT változó, de a Snagit 15-ös frame-rate-jénél kevesebbel rögzít, ez persze függ a géptől, kijelölt terület nagyságától is. Általában. A Snagit 15 fps-e is elmarad a mozik 24, vagy a tévék 25 vagy 30-as fps-től. Emiatt képkockánként módosuló videók „levételére" egyik alkalmazás sem megoldás.
  • Clarify, 13,99€, értékelés: 4,34
    Írott tutorialok szerkesztésénél jöhet jól ez az alkalmazás. Egyrészt több kijelző fényképet készíthetünk (OS X megoldás: ⇧⌘3, ˆ⇧⌘3, ⇧⌘4 és ˆ⇧⌘4, lásd: SysPref > Keyboard > Keyboard Shortcuts > Screen Shots), amelyeket felirattal, magyarázattal láthatunk el úgy, mintha OS X Preview/Megtekintőben annotálnánk. A kész művet a szokott módokon oszthatjuk meg.
  • mSecure, 8,99€, értékelés: 4,59
    Az mSecure részben az 1Password (lásd fentebb) babérjaira tör, ám ezt vicces ikonokkal teszi élménnyé. (Nekem személy szerint nem jön be a „tegyük élménnyé a bármi!") Az 1Passwordnél nem említettük, de természetesen gépek és iOS eszközök közt teljes a szinkronizáció.
  • Dropzone, 4,49€, értékelés: 4,19
    Időről-időre rámtör a rendrakás, ilyenkor a Downloads/Letöltések mappámnak esek neki, hogy az ott található 413 fájlt kitakarítsam, hiszen amit letöltöttem, az vagy kell, és akkor más mappa a helye, vagy nem, és akkor kukába vele. A letöltött fájlokat könyvtárakba rángatni, felhő megosztásokba vonszolni aprólékos, lassú és unalmas meló. A Dropzone segítség lehet. A leggyakoribb vagy legmacerásabb célokból - Dropboxon adott mappa, vagy adott FTP adott mappája vagy jó hosszú elérési útvonalú mappa - az asztalon célterületeket hozunk létre a Dropzone-nal. Ezek persze nem az asztalon vannak, bár hasonlítanak lokális mappák esetén az aliashoz, viszont roppant egyszerűvé teszi életünket. „Megfogom a fájlt, húzom a fájlt, vonszolom a fájlt, beledobom a célterületbe, elengedem a fájlt." HA ftp-zni kell, majd a Dropzone ftp-z. Ha tömöríteni és emailezni kell, majd a Dropzone. A Dropzone.
  • Yoink, 1,79€, értékelés: 4,54
    Leggyakrabban megtartott képzésünk, a legnépszerűbb is, a Mac OS X alapismeretekről szól. A SysPref/Rendszerbeállítások ismertetése során mindig eljutunk a Mission Controlig. És hiába siklanánk át felette, mondván, majd visszatérünk rá, mindig akad egy hallgató, aki belemegy és pillanatok alatt hat virtuális kijelző és a Dashboard között kering elkaphatatlanul. A több kijelző amúgy hasznos, aki profin uralja a Macjét és használja ezt a tudást, annak lesz öröm a Yoink, amely segít a kijelzők, ablakok, alkalmazások, fájlok elrendezésében, menedzselésében.
  • Keycard, 4,49€, értékelés: 2,93
    Mielőtt bemutatnánk ezt az alkalmazást, meg kell jegyezni, ennyire megosztó értékeléssel még nem ajánlott egyetlen munkafolyamat segítő alkalmazást sem az Apple. A Keycard ötlete amúgy egyszerű. Bár mindenki tudja, de kevesen teszik meg, ha eltávoznak a géptől, akkor azt nem zárják le, hogy más nem kotorhasson bele. A Keycard megteszi helyettünk. A Mac Bluetoothon figyeli, hogy a kedves gazda, jó gazda iPhone-ja ott van-e a közelben. Ha igen, akkor szabad a Macet használni. Ha nem, akkor bizony nem.
    Saját tapasztalatom a Bluetooth kapcsán vegyes, egyáltalán nem szerettem meg, mert bizonytalan, nem stabil. (Az XMS Akadémia termében elvileg tíz egeret kellett volna a saját gépüknek felismerni, beazonosítani. Hát, tízből ha háromszor sikerült hibátlanul egy teljes újraindítás után. Pont úgy volt kétegeres iMac, ahogy egértelen, vagy a szomszéd iMackel egeret cserélt.) Ez lehet az értékelés oka is, jellemzően vagy öt csillagot vagy egyet kapott ez az alkalmazás.

Ez volt az utolsó munkafolyamatos hete az Apple-nek. Még nem írtam meg, hogy az értékelés az amerikai bolt csillagai alapján készült, a magyar csillagzata még szerény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése