2013. február 6., szerda

IT mágnások

Akad, akit képről felismerünk. És van, akit nem. Pedig ha véletlenül mellénk ül a fapados Debrecen-Sármellék járaton és nem ismerjük fel, akkor elszalasztunk egy esélyt. Meg amúgy is, kíváncsiak vagyunk mások milliárdjaira. A Reuters jóvoltából jöjjön a TOP15!
  1. A legismertebb talán. Ő Bill Gates, a Microsoft társalapítója. Vagyona 61 milliárd dollár (10,3 kerület)*.
  2. Az Oracle nagyhangú vezetője, Larry Elisson a második 36 milliárd dollárral (6,1 kerület).
  3. és 4. Szerintem őket is mindenki kitalálja - ha fel nem is ismeri, de ketten vannak, így ők csak a Google-fiúk lehetnek. A két alapítónak - Larry Page-nek és Sergej Brinnek egyaránt 18,7 milliárd dollár a becsült vagyona. (3,2 kerület)
  1. A tabletet felmutató úr - sajnos - nem Steve Jobs, hanem Jeff Bezos, az Amazon vezetője. Vagyona 18,4 milliárd dollár, alig marad el a Google-ösök mögött. (3,1 kerület)
  2. Azaz árulkodó felirat, bár a fiatalember arca is ismerős sokunk számára. Mark Zuckerberg közösségi szoftvere bearanyozza és megátkozza mindennapjainkat. Hullámzó részvényárfolyam mellett a felmérés készítésekor vagyona 17,5 milliárd dollár volt. (3,0 kerület)
  3. Őt - szerintünk - kevesen ismerik fel, pedig ma róla szólnak a hírek. Épp visszavásárolja a róla elnevezett, egykor szebb napokat megélt számítógépgyártó vállalkozást. Michael Dell vagyona 15,9 milliárd dollár volt a felvásárlás előtt. (2,7 kerület)
  4. Ő Azim Premji. „És az meg ki?" - vágta rá a moderálatlan és Gonosz Almalap. Premji alapítója a Wipro társaságnak, leánykori nevén Western India Oilment Limitednek. Ez az indiai cég IT konzultációból és kiszervezésből (lásd: Számkiszervezett sorozat valamelyik kanálison) nőtt nagyra. Székhelye Bangalore-ban található, 54 országban 140 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Premji vagyona 15,9 milliárd dollár. (2,7 kerület)
  5. Az úr nem hisz az Apple-ben, érthető is, mert ő Steve Ballmer, a Microsoft első embere, Bill Gates utóda. Vagyona 15,7 milliárd dollár. (2,6 kerület)
  6. Ő sem az Apple-re tett, mielőtt meggazdagodott volna egy sikeres cégalapítással, amelyből akkora vagyona származott, hogy megvehette a Seattle Seahawks (NFL) és a Portland Trail Blazers (NBA) csapatát. Paul Allen a Microsoft társalapítója, 14,2 milliárd dolláros vagyon ura. (2,4 kerület)
  7. A híres IT-sek játékában ő is lehetne alanya az egyike a legnehezebb kérdésnek. Blogunk írt már a Baidu-ról, a képen az egyik alapító, a 10,2 milliárd dolláros vagyonú Robin Li. Már nem teker, csak halad. (1,7 kerület)
  8. Szomorú, hogy nem a vagyon megteremtője, hanem az egyik örököse látható a képen. Lauren Powell, a háttérbe húzódott, de számos jótékonysági szervezet alapítója, résztvevője, a néhai Steve Jobs felesége, 9 milliárd dollár felett rendelkezik. (1,7 kerület)
  9. A SAS - nem az első holdkomp, nem a skandináv légitársaság, hanem - vállalatirányítási rendszer, legalábbis akkor, amikor IT-ről esik szó. Ezt a céget alapította társaival James Goodnight, akinek vagyona 7,3 milliárdra rúg. (1,2 kerület)
  10. Az SAP vállalatirányítási rendszer, a vállalatot német urak alapították. Egyikük a képen látható Hasso Plattner, az ő vagyona 7,2 milliárd dollár. (1,2 kerület)
  11. És végül még egy férfi a Google galaxisból. Eric Schmidt akkor állt a kereső-óriás élén, amikor száguldott a szekér. 6,9 milliárd dollár a vagyona. (1,2 kerület)


* Kedvenc számítási módszerünk vagyon viszonyításhoz. Egy átlagos Budapest négyzetméter ár legyen háromszázezer forint. Átlagos lakásméret 80 négyzetméter, árban 24mFt. Egy házban legyen átlagosan 30 lakás, a ház ára 720mFt. Ha egy tucat ház alkot egy háztömböt, akkor egy tömb 8,64 milliárd forintba kerül, dollárban ez 39,4 millió. A hetedik kerület durván 150 tömbből áll, ez 5,9 milliárd dollár. Ennek alapján adjuk meg, hogy a vagyon hány budapesti kerületet ér. A számolás persze, hogy nem pontos, de irányt adó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése