2013. április 24., szerda

Amerikai polgárháború és a tavaszi hadjárat iPaden

Barátnőm tizenéves gyereke napok óta bitorolja az iPadem, ezen tolja a Civil War 1863 stratégiai játékot. A játék, ahogy a lentebbi képre tekintve bármely rutinos játékos felismeri, nem egy nagy kaland, az iPad játékok java részét jellemző körről körre haladó menetű. Játszhatják persze ketten egymás ellen is, de lehet a gép ellen is nyomni kezdő, normális és haladó szinten. Egy-egy csata végigvitele 10-20 perc.
A kör-körös játékmenet a 386-os (386sx!) időket idézi. Az akkori procik teljesítménye nem engedte meg a valósidejű (realtime) stratégia játék futását. A körös hasonlít az asztali táblajátékhoz, hol az egyik lép, hol a másik. Így persze bőven - mondhatnánk korlátlanul - áll rendelkezésünkre idő, hogy átgondoljuk, lövünk-e a tüzérséggel, vagy mozgatjuk.



Amerika polgárháború
Az amerikai polgárháború kedvelt forrása a stratégia-játékoknak. Ebben a játékban is sorra játszhatók a polgárháború kisebb csatái, mint a Fairfield főútért vívott, vagy a Chickamauga csaták. Hogy ezek a nevek nekünk nem mondanak semmit, ha csak nem amerikai polgárháború szakra járunk az egyetemen? Nem gond. Az említett srác is csak úgy játszhat, ha a minden csatát megelőző alig egy bekezdésnyi angol szöveget felolvassa (hibátlanul, nem úgy ejtik, akkor nem játszom, jó, de nem lehetne mégis...). Ebben röviden leírják, mi is történt valójában - aztán úgy játszunk, ahogy akarunk. Az egységek ismertetése is rövid, nincs elbonyolítva, nem is lenne értelme.

Tavaszi hadjárat
Ha azonban azt mondjuk, hogy Hatvan (április 2.), Tápióbicske (április 4.), Isaszeg (április 6.) és Vác (április 10.), akkor a töri érettségire készülők felsírnak, de mindenkinek eszébe jut az 1848-49-es Szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjárata. Magam is lelkesen ismételném meg Damjanich, Klapka, Aulich vagy Gáspár tábornokok győzelmeit az áruló Görgei vezetésével Jellasics ("Fut Bécs felé Jellasics, a gyáva,/ Seregének seregünk nyomába") és Windisch-Grätz felett.
És ahogy az amerikai polgárháborúban lehet a konföderáció csapataival harcolni, úgy a horvátok is szívesen küzdenének nemzeti hősükkel, Jelačić tábornagy, horvát bánnal seregeik élén.

De hol ez a program?
Sehol. De igény, ahogy a vicc elhíresült poénja mondja, igény lenne rá. Végig játszható lenne a fél magyar történelem a játszva tanítás jegyében. Nem kell elbonyolítani, négy dimenzióssá tenni, az egyszerű, jó játék is rabul tud ejteni, és a rengeteg pénzből fejlesztettel is lehet bukni - tessék csak megtúrni az Electronic Arts és a Zynga bugyrait.
A fejlesztőket is meg lehetne keresni, hiszen az alapok adottak, az, hogy polgárháborúzunk, vagy Észak-Afrika tankcsatáit vívjuk újra, csak adatbázis kérdése.



Még egy fontos info, mindkét alkalmazásnak van ingyenes Lite verziója.

És miközben ezt írtam, ezt találtam: Tavaszi Hadjárat, mit tanulhatunk belőle az üzletépítéshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése