2013. április 29., hétfő

Képek átvitele iPad, iPhone, Mac, pécé és Android közt

iPhone-nal vagy iPaddel készítettél fényképet és szeretnéd azt mihamarabb viszontlátni a Maceden vagy pécéden? Patrick Jordan-nek van pár ötlete. Lássuk:

I. Photo Transfer App



Az alkalmazás - nevének megfelelően - fényképek átvitelére szolgál, ahogy a fenti képen is látható - különböző hardver eszközök közt. Az alkalmazás ára 2,69€, Androidos verzió is létezik. Az átvitelhez szükséges, hogy az eszközök azonos wifi-hálózaton legyenek.
A használat annyira egyszerű, hogy szégyellem leírni. Rábökök a fényképek letöltése ikonra, Send gomb a második sorban, majd kiválasztom, hogy hová szeretném tölteni a fényképeket: pécére, Macre vagy más eszközre, mondjuk Androidos valamire. A következő lépések sem bonyolultabbak, a megadott hivatkozásokat kell a böngészőkbe beírni a képek átviteléhez. Végül megadhatjuk azt is, hogy mekkora fájlokat, mennyire részletgazdag képeket szeretnénk átvinni.
Száz iPad fénykép átvitele nekem fél perc alatt sikerült.

II. Dropbox vagy ilyesmi



Miközben lassan leszokunk a fájlok menedzseléséről - ide-oda másolgatásáról - a Macen, egyre több időt vesz el az eszközeink közti fájlátvitel. A Dropbox [Dropbox - iPad alkalmazásom (II.)] tűnik a leghatékonyabb segítségnek, de számos híve van más, hasonló képességű fájl-szinkronizálónak - Box, Cubby, SugarSync, Google Drive... - is.
A felsoroltak mindegyike ingyen letölthető az App Store-ból. A Dropbox ingyen 2GB, évi egy dollárért 100GB tárterületet kínál - ez, általában, elég.
A Dropboxban engedélyezhetjük a képeink automatikus feltöltését (a Dropbox felhőbe), ennek beállítása sem nehéz, ha egyszer megtettük, nincs is más dolgunk. Arra érdemes figyelni, hogy letilthatjuk a nem wifis feltöltést, nehogy - pláne külföldön - a Dropbox szép csendben elköltse a teljes fizetésünket.
Persze lehet kézzel válogatva is feltölteni képeket, a Dropbox mappáin belül saját mappa rendszert alakíthatunk ki.

III. Image Capture and Windows Import Pictures
Az Image Capture magyar neve Képletöltő - jegyezném gyorsan meg. Ha nem akarjuk képeinket automatikusan szinkronizálni, akkor a leggyorsabban a Maces Image Capture alkalmazással tölthetjük le az iPades, iPhone-os képeket Macre, vagy a Windowsos Import Pictures and Videos-zal pécére. Ehhez szükséges, hogy az adott eszközt USB kábellel összekössük a géppel. Érdemes az iTunest az átvitel idejére bezárni, elvileg nem okoz gondot, de képes állandóan láb alá kerülni - nehogy véletlenül eltapossuk!
A képek felolvasása akár több percig is eltarthat, legyünk türelmesek, semmi jel sem mutat majd arra, hogy a gép forog. Mi mindenesetre pihenjünk! Image Capture-ben dönthetünk adott képek vagy az összes kép beolvasása mellett, sőt, azt is megmondhatjuk, mi legyen a beolvasott képekkel. (Ajánljuk Ferenczy Gábor: Mountain Lion kézikönyvét vagy iPhoto képzésünket.)

+1 iCloud Photo Stream

Igen, ez lenne az Apple által ajánlott megoldás. Ám a szerző két okból hagyta ki:
  • a Photo Stream tetű lassú. Az egy asztalon heverő iPad és Mac között - wifin - tíz új kép átlagosan tíz perc alatt került át a gépre. A Dropbox átlagos ideje két perc volt.
  • az iPhoto-t rettentően lassúnak találom. Nagyon lassan indul el, lomha. Nem is szeretm használni (írja a szerző)


Bónusz track

iPhoto-s YouTube videók az Almalaptól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése