2013. augusztus 16., péntek

Jobs filmen

Amerikában ma kezdik vetíteni a Jobs fiatal éveiről, a felszáló időszakáról, az Apple megalapításáról készült filmet. Már számos előzetes látott napvilágot, a főszereplő - Ashton Kutcher - több nyilatkozatban is elmondta, hogy „" meg „", a „Jobs". Ehhez képest a filmet a Rotten Tomatoes 43 százalékra értékeli.



"Jó film? Nem az. Megéri megnézni? Egyértelműen."
Ez Andy Serwer, a Fortune újságírójának a véleménye. Amíg ő a mozit nézhetőnek tartja, addig Adam Lashinsky (Adam Lashinsky: Az Apple kulisszatitkai) „naggggyon rossz"-nak. Serwer szerint viszont Ashton Kutcher Jobs szerepében nagyot alakít.
"Egy ponton elszakadtam a filmtől, és visszaemlékeztem Steve-val való találkozásaimra, megbeszélésekre, interjúkra, voltak rémesek, de unalmasnak egyáltalán nem volt egyik sem nevezhető. Ahányszor eljöttem tőle, mindig fel voltam töltődve - dühhel vagy hittel. Ashton nem csak hasonlít Steve-ra - barna szakállal, anélkül, ősz szakállal -, de gyakori hangulatváltással és mániákus érvelése telitalálat."
Persze, lesznek sokan, akik azt fogják mondani, ők találkoztak Steve-vel, és egyáltalán nem volt ilyen vagy olyan, semmiben sem hasonlít a filmbélire. Nekik mondjuk: a) ez csak egy film b) csinálj jobbat! És valóban, Ashton nem lett Jobssá, de legalább olyan jó, mint „az Androidot futtató Samsung, ami nagyon ott van".

A filmről
A mozi Jobs korai éveire koncentrál, kezdve a Reed College-ban töltött időtől az Apple megalapításán, felemelkedésén át Jobs kirúgása és visszatéréséig. Feltűnnek a kulcsfigurák, Steve Wozniak, Mike Markkula, John Sculley - "Életed végéig cukros vizet akarsz árulni, vagy velem tartasz és megváltoztatjuk a világot?". A film kis, közepes költségvetésből készült (8,5mUSD), ami nem jelent minőségbeli hátrányt. A készítők abból építkeztek, ami rendelkezésükre állt. Jobs házát pontosan idézik fel. Jobs feleségének, Laurene Powell szerepét játszó színésznőnek gyönyörű hosszú, szőke haja van. Ashton pedig azzal lepett meg, hogy elmondta, „abban a garázsban vettünk fel pár jelenetet, ahol Steve és Woz összerakta az első Apple-t". Wow!
Néha elrontja a mozi varázsát a nagyon lapos párbeszéd, amelyet a történet mesélés kényszerít ki. A film üteme is változó, néha kevésbé fontos részeknél lassít, és fordítva - de nem ebből a filmből lehet megtanulni, mikor mi történt az Apple-lel. Viszont Jobs diadalmas visszatérése nagyon jó lett!

Tetszik? Nem tetszik?
A hard core (i9 és felette) Apple-funok üzembiztosan meg fogják ugatni a filmet, nekik talán az sem lenne tökéletes, ha maga Steve játszaná Steve-et. Azonban többen vagyunk - és sajnos egyre többen leszünk -, akik nem éltünk akkor, amikor Jobs és az Apple elindult és mélységek és csúcsok közt haladva megváltoztatta, engedjük meg: jobbá tette a világot.
A film, mint film, nem lesz kassza-siker, az Apple-rajongók persze mind meg fogják nézni, a sikeresség garantált. Ugyanakkor már készül a másik(?), sokadik Jobs film is, ezúttal a „hivatalos" Jobs életrajzot követve. Várjuk. Azt is megnézzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése