2013. november 28., csütörtök

Pages a felhőben

"Barátaim, macesek, földieim,
Figyeljetek rám.
Dicsérni jöttem a Pagest, nem temetni,
A jó, mit ember tesz, túléli őt;
A rossz gyakorta sírba száll vele."

Nem kicsit kell klasszikust átkölteni, hogy a bevezetés, legalább az, pozitív energiát sugározzon. Mert arra szükségünk lesz, ahogy Kelly hőseinek. Nem kicsit. Nagyon.

Szoftver-fejlesztés az Apple-nél
Az egyik felvezetőben megírtam, hogy amíg a világon az összes szoftverfejlesztő egyre bonyolultabbá és többet tudóvá teszi alkalmazásait, addig az Apple az árral szemben halad. Így tett pár éve a Final Cut Pro-val, amelynek 'X' verziója olyan primitívvé lett a bemutatáskor, hogy sokan iMovie Pro-nak nevezték, egy nyár alatt elvesztette a felhasználói közel felét, akik Adobe-ra vagy bármi másra váltottak. Mire az Apple vissza fejlesztette mindazt, amit az előző verzió tudott, addigra már a kutyát sem érdekelte a Final Cut.
A Final Cut X bemutatása előtt mi évi 10-15 embert oktattunk Final Cutra, és volt még pár hely Magyarországon, ahol FCP-t lehetett normális környezetben (AATC) tanulni. Az 'X' után évente egy-két ember érdeklődik csak a program iránt. Nem azért, mert sokkal olcsóbb lett. Nem a YouTube-os oktató videók miatt. Egyszerűen az Apple eliminálta a felhasználóit.

Mit tud a netes Pages?
Az összevetés alapja a Pages 09, aminek frissítését, ó én balga, annyira vártam az Apple-től. A Pagesben szinte mindent el lehetett végezni az Inspector nevű úszóablakból, amely zsúfoltnak tűnik ugyan, de roppant logikusan épült fel. Képzésen azt szoktuk mondani, az Apple ide tolta össze mindazt, amit a Microsoft az ikonsorokba pakolt. Ám míg az utóbbinál az ikonsorokkal a tanult (ECDL, kedvencem) felhasználók a teljes kijelzőt lefedték, a Pages könnyű álmot ígért és ígéretét be is tartotta.
Az Inspector nézetei láthatók balra, szépen, hosszan. Ez is mutatja az alkalmazás tudását. Pirossal áthúzva mindaz, amit a netes verzió nem tud. (Vagy én nem találtam meg, ebben az esetben mea culpa)

Mit nem tudunk?
Nem tudunk papírméretet állítani. Igen, általában A4-est használunk, ezért volt a Pages 09-ben (P9) letter-size a legtöbb sablon. Persze nem gond a papírméret, mert margót sem tudunk módosítani, de nincs fejléc, lábléc méretezés sem. Nem is lesz fejléces papírunk!
Diploma munkát sem írunk, vagy kézzel készítjük a tartalomjegyzéket. A P9 stílusok alapján tette ezt. Apropó, stílusok is csak azok vannak, amelyek a sablonnal jönnek - módosítani nem lehet őket.
Ennyi lemondás után szinte öröm, hogy azt sem tudjuk meg, hány betűt gépeltünk be. Nem lehet holmi karakterszámmal a kreativitásnak határt szabni!
Mennyit sulykolta az Apple, hogy a Keyword használata gyorsítja a Spotlightos keresést. Való igaz, a Spotlight az iCloudomban nem keres ... miért is nem? Ahogy jelszóval sem védhetem a művem. Ami nem is kell, hiszen az iCloud tárhely, és nem megosztást kínál. Megosztani csoportos munkára nem lehet egy doksit. De nem is érdemes, mert a korrektúrázás (Track Changes) is repült a kukába.
Levélnél, két oldalas szövegnél hosszabb iratot készíteni a netes verzióban igazi bátorság! Nincsenek szekciók - bármennyire is macerás volt kezelésük. Nem készítünk elegáns két vagy több hasábos írást sem - mert hasábokat sem kezel a netes Pages.
De képet sem tudunk a szöveg adott pontjához csatolni (in-line). Így, ha átszerkesztjük a doksit, akár csak egyetlen sort hozzáadva vagy elvéve, lehet a képeket utána igazítani, mert azok mind szövegfüggetlenek (floating).
Mindezek után mi a ráknak kis kiadvány sablon, azt nem értem. Értelmesen használni csak akkor lehet, ha pont akkora szöveget írnánk, mint amekkorát az Apple sablon-tervezője álmodott, dettó képek, ábrák. Bármik.

A Text zöldje
Már magam is kezdtem aggódni, hogy minden funkció ment a lecsóba, de végre a Text > Text panelen megjelent az első zöld szín! Nem volt szívem azzal genyázni, hogy a színválasztás a neten nem kellene, hogy visszavigyen a „- Hány színt tud a monitorod? 256 vagy 16384?" korába. Pláne ez épp több, mint 16 szín.
A listázás zöld lett, de ilyen gyér szín esetén még Grönlandon is felsírnának. Az talán evidens, hogy lista stílust nem tudunk módosítani, a megjelenése olyan, mint amilyet az Apple megálmodott. És olyasmi, hogy '1.2' (tiered numbers) nincs. Ügyvédek, szerződések: irány a kuka.

Táblázattal vagy tabulálva?
Melyik a kényelmesebb módja adatok megmutatásának? Nos, aki a netes Pagest használja, nem kell ezen a kérdésen töprengenie. A választás egyszerű. Nincs táblázat, viszont tabulálni sem lehet. Amúgy a táblázat a kiadványszerkesztők válasza a legtöbb esetben a feltett kérdésre. Oké, a netes Pages Helpje ígéri, de ígéretekkel tele a padlás. Talán tetszett volna előbb fejleszteni, aztán bemutatni. Volt egyszer egy Steve Jobs nevű fickó, aki a Microsoft Office kapcsán mondta: „Én szeretem [az Office-t], csak azt nem értem, miért nem fejezik be a fejlesztést, miért kell 80 százalékos készenlétnél piacra dobni?"
A Text > More fülön található eszközöket tudom, kevesen használták. Ám aki használta, az tudta, mi a gyors és hatékony munka titka. Négy apróságot említek. A Pagination & Break alatt megadható a P9-ben, hogy egy bekezdés sorai együtt maradjanak, ne törjenek két lapra. Jogi iratoknál ez szinte kötelező. Az alcím sem árválkodott egymagában lapalján, ha bejelöltük a Keep with following paragraph-t. A nagy cím meg mindig új oldalra került. Ahogy ez a három, úgy a negyedik is stílus része lehetett. Az özvegy vagy árvasorok kezelése az igényes irat-írót jellemzi.

Grafikus panel: szinte zöld
Bár ez tiszta zöld, de inkább csak azért, hogy a netes Pages átcsusszanjon egy kegyelem kettessel az alkalmazások vizsgáján. A színezés (Fill) igen-igen redukált lett a netes Pagesben. Ha azt gondolod, hogy olyan nehéz lett volna átvinni a netre azt, amit a P9 tudott, akkor azt válaszolom, hogy ez a panel szinte egy-az-egyben megvolt az Apple által megírt majd eldobott iWebben, amivel honlapot lehetett előállítani. Tehát a szükséges rutinok, eljárások ott lapulnak valamelyik cupertinoi szerveren.

Metrics: ZÖLD!
Sekély e kéj, de igaz, a P9 Metrics-e hajszál híján azonos a netes Pages-ével. A hajszál pedig tényleg az eltérő futtatási környezetből adódik.

Piros, piros, piros, 3x is piros.
Meg mégegyszer.

Táblázat: na az nincs, de majd lesz, ígéri az Apple. (És akkor a Numbers netes verziója miért tudja?)
Grafikon: na az sincs, de nem is ígéri az Apple.
Link sincs. Így a körlevél készítés sincs.
QuickTime. Végül is, az Apple legrégebbi szoftvere, szinte minden képi- és hang-lejátszás, -manipulálás alapja. Mondjuk értem, hogy neten macerás lenne mozi beillesztése - bár az iWeb emléke szerint nem megoldhatatlan programozói feladat.

Összegzés
Én szeretem [a Pagest], csak azt nem értem, miért nem fejezik be a fejlesztést, miért kell 30 százalékos készenlétnél piacra dobni?




* helyesen, Vörösmarty fordításában:
"Barátaim, rómaiak, földieim,
Figyeljetek rám.
Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni,
A rossz, mit ember tesz, túléli őt;
A jó gyakorta sírba száll vele.
"
Shakespeare: Julius Caesar
(forrás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése