2014. február 28., péntek

Időutazó Almalap (2004. február)

Lássuk, miről írt az Almalap tíz évvel ezelőtt!
  • PageMaker 1985-2004
    Épp akkor, amikor a Macintosh 20. születésnapját ünnepeljük, el kell búcsúznunk attól a szoftvertől, amelyik hozzájárult a kiadványszerkesztés forradalmához, amely nélkül évekig elképzelhetetlen lett volna a laptördelés, a könyvkészítés. Az Adobe felhagyott az Adobe PageMaker továbbfejlesztésével. A program kitartó és hűséges felhasználói továbbra is élvezhetik a cég támogatását, a szoftver továbbra is kapható kereskedelmi forgalomban, de az Adobe erejét az InDesign fejlesztésére koncentrálja. Piaci elemzők rámutattak, hogy eddig PageMakerből darabszámra többet értékesítettek, mint InDesignból, ám a 2.0-ás ID megjelenése óta az ID értékesítése jóval meghaladja a PageMakerét.
  • Dreamweaver ajnározás A cikk írója, Steve Drucker a Fig Leaf Software alapító elnöke. A cég a Macromedia kiemelt partnere, amely macromediás technológiákat oktat nagyvállalati és államigazgatási érdeklődőknek. Kis írásában arra hívja fel a figyelmünket, hogy weboldal készítésekor figyelembe kell venni, ki milyen gépen milyen böngészővel készül megnézni oldalaid. Itt szúrja közbe a fordító, hogy a cikk általában szól e világról, a kimondottan macesek számára honlapot készítők további kihívásoknak állnak elébe. Ha erre kapásból rávágod, hogy ugyan már, hiszen a Microsoft megnyerte a böngészőháborút, mindenki Explorert használ, akkor mindjárt vissza is kérdeznék, oké, de melyiket?
  • Contribute 2.0 A Contribute-ot egyszerűségért kell szeretni. Ha láttál már böngésző programot, és gépeltél be szöveget Wordben vagy más szövegszerkesztőben, akkor sec-perc alatt kiismered magad ebben az alkalmazásban. A felhasználói felület négy részre osztható: böngésző és oldalszerkesztő, az alapeszközök sávja, szerkesztés alatt álló oldalak listája és a Task panel, amely segédeszközöket, ötleteket, javaslatokat mutat a helyzetnek megfelelően.
  • Finder-ablak, unix Három nézet létezik, ikonos, listás és oszlopos, mindegyik az adott feladatra alkalmas. Az ikonos nézetben akár 128 pixel méretű előnézeti képeket is kaphatsz, a listás nézetben minden részlet eléd tárul, az oszloposban pedig villámgyorsan lehet a mappák között lépegetni, elemeket mozgatni, illetve másolni. Minden egyes megnyitott ablak adott módon jelenik meg előtted.
  • 1984 - a Reklám
  • Miért rajongunk az Apple-ért? Ezért. És az ehhez hasonlóért.
  • Levél Jobsnak A levélben a Seybold volt elnöke, az informatikai szakma egyik elismert nagy "örege", Gene Gable arra kéri Steve Jobst, hogy ne engedje át a nyomtatott és internetes kreatívok világát riválisainak, az Apple számára ez a terület még számos megoldandó feladatot tartogat, amelyben a kényelmes használatot lehet ötvözni a magvas tartalommal.
  • Igazi CtP költségek John Zarwan apróbb írásműben tárgyalta a CtP helyzetét - "CtP lemezkészítés: A költségek valódi összetevői". Az interneten is körözött irománnyal a szerző szelet vetett és vihart aratott a gyártók és felhasználók között. Zarwan a tanulmány megírása előtt 63 nyomdát látogatott meg, hogy adatokat gyűjtsön a lemez-, a vegyszer- és a járulékos költségekről.
  • Színmenedzsment?! A nyomdák, megrendelők és grafikusok közös céljának kell lennie az egységes szabványok bevezetése. A grafikusok közvetlen előnye, hogy csökken a technikai kihívások száma, alkotásukhoz tartozó profil nem esik át számtalan átszámoláson, így a gamutja nem torzul folyamatosan. A megrendelő azt kapja, amit vár és nem kell számára érthetetlen technológiára hivatkozó magyarázatokat hallgatnia. És végül a nyomdák azonos feltételek közt versenyeznek, és a nyomdaipari szakemberek nem kapnak a szívükhöz, látván miből kellene dolgozniuk. Ez lenne a valódi szabványosított színmenedzsment haszna.
  • Ghent irányt módosít A csoport várhatóan idén közzéteszi a PDF/X-2 előírásokat, illetve számos módosítását a tavaly megalkotott alszabványoknak, mivel azok sok helyen pontatlannak bizonyultak, illetve nem egyértelműek bizonyos eljárások tekintetében. Ennek ellenére komoly fejlesztés ma csak a PDF/X Plus előírásokra támaszkodva történhet.
  • XML Konferencia A kiállítók nem mutattak fel egyetlen megrázó új terméket sem. a legtöbben az Adobe előkészületben lévő XML szerkesztőjére voltak kíváncsiak, amellyel a PDF és az XML lesz keverhető. Az első nyílt béta-tesztelésre hamarosan sor kerül.
  • A weblog hasznossága Mire jó a weboldal logfájlja? Persze arra is, hogy eldicsekedj, mennyi a page hited, meg a látogatóid száma, ám ennél sokkal több rejlik az adatokban.
  • Mozi a weben A webre feltett mozi hozhat számos látogatót, de el is riaszthat mindenkit. Természetesen arról van szó, miként kínálod meg őket a lenyűgöző látvánnyal. Elmondom tapasztalataimat.
  • 21 infomorzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése