2014. március 13., csütörtök

Felült az Adobe a felhőre és jól érzi magát

Az Adobe közel egy éve jelentette be, hogy nem lesz Creative Suite 7, helyette tessék megkedvelni a Creative Cloudot, amely akkor már első születésnapját készült ünnepelni. Azóta is rendszeresen felröppen a hír, hogy az Adobe-t felültették a felhő hívők, és újra lesz dobozos CS, sőt, CS7 is. És rendszeresen elhangzik az ellentéte is, nagyon bejött az Adobe-nak a felhő, le sem száll róla, sőt, amit csak tud, felhősít. Mi az igazság?

Részvényárfolyam
Igen, a részvényárfolyam sokat elárul, mutatja például a cég pillanatnyi értékét, illetve nem is azt, hanem azt, hogy mire becsülik a kedves értékpapír tartók, tehát álmok, várakozások beárazva. Ennek ellenére a részvényárfolyam azért jó iránytű lehet, lássuk az Adobe-ét!


A grafikonon 2004-ig mentem vissza, bár 2013 szeptemberéig kellett volna, amikor az Adobe bejelentette a Creatice Suite (CS) program-csomagot, -koncepciót. A másfél- két-évente megjelenő verziók változó sikerűek voltak, legalábbis befektetői szempontból, a részvény-árfolyam húsz és negyven dollár közt ingott, csak a 2008-as általános gazdasági válság vágott mélyebbre. Ebből a sávból egyértelműen a Creative Cloud (CC, cégeknek - for Teams - CCfT) ragadta ki - felfele.
Bár egy év nem nagy idő, ha részvényes lennék, akkor tíz év után azt mondanám, hogy na végre valami értéknövekedés. Ha részvényes lennék, akkor azért néznék legalább tíz évet, hogy lássam, emelkedett és süllyedt is már húsz dollárt az Adobe árfolyama - bár ilyen magasan még sohasem volt.

Az Adobe szerint
Ez rövid rész lesz, mert az Adobe szerint a felhő szép, a felhő jó, a felhővel meg vannak elégedve. Nem lesz doboz. Minden, ami lehet, megy a felhőbe.

Elemzők szerint az Adobe
Az elemzők szerint az Adobe eladási darabszáma növekedni fog, mert tovább nő az Internet használat az Államokban is a Föld többi részén is. A CCfT ára 20-25 százaléka a teljes CS6-énak, de több szoftvert kínál, mint a full extrás dobozos. Az Adobe számára növekedési lehetőség, ha szoftvereinek tabletes változata is lesz (Na, erre kíváncsiak vagyunk, tördelés vagy Flash(!) fejlesztés iPaden - kaccant a Gonosz Almalap). A felhős előfizetéssel radikálisan csökkenthető az illegális szoftverhasználat.
A CCfT-nek nincs igazi alternatívája, a Corel, Gimp, Paint.NET az amatőrök számára kínál csak választást. A Photoshop iparági szabványnak tekinthető, profi Photoshoposnak lenni szakmát jelent.
Mivel az Adobe célja jelenleg az, hogy a több száz licenszes vállalatokat átcsábítsa az előfizetéses rendszerbe, nem valószínű, hogy egy-két éven belül emelné a CCfT árát.
Jelenleg 2,5 millió CCfT előfizetője van az Adobe-nak, a 2015-ös várakozás 5 millió előfizető.

2 megjegyzés:

ac3 írta...

draga a CC, nagyon

Ferenczy Gábor írta...

Mihez képest?
Szerintem aki termel, és nem tudja kitermelni az árát, annak meg kell gondolnia, hogy jól csinálja-e. Nekünk az oktatás kitermeli mind a négy árát (és hajszállal kapjuk olcsóbban, mint viszonteladók, másoknál).

Megjegyzés küldése