2014. augusztus 21., csütörtök

Mac gyorsítás

Unix alapjainak köszönhetően a Macen alkalmazás csak elvétve "száll el", a Mac meg még ritkábban "fagy le", néha azonban úgy érezzük, hogy lassúl, nyűgös, nem megy úgy, mint tegnap. Mit lehet ilyenkor tenni? A MacLife szerint nyolc dolgot érdemes megpróbálni.

  1. Tisztítsd meg az Íróasztalod! Igen, én is oda mentem átmenetileg a fájljaimat, amelyek aztán ott maradnak, szinte örökre. De ugyanúgy az Íróasztalra kerülnek azok a doksik is, amelyeket gyakran használok, innen gyorsan érem el őket. Az átmenetiekkel időről-időre megküzdök, rendet teszek. Vagy bepakolom őket egy mappába, aminek a neve "Íróasztal 1997 május", és ez a mappa is marad örökre az asztalon, vagy bekerül egy hasonló nevűbe.
    De miért lassítja a Macet az teli Íróasztal? Az Íróasztal, ahogy mindenki tudja, egy a számtalan mappánk közül, csak épp ennek tartalma állandóan látható. Indításkor, bejelentkezéskor látjuk, ahogy a Mac - lassabb gépeken - az elsőre egységes ikonképeket sorban lecseréli az előnézeti képekre. Ezt is, az ikonok elrendezését is mindig elvégzi, amikor ablak-műveletet végzünk. Minél több ikon van az asztalon, annál tovább tart. Persze az én Macem is fénysebességgel dolgozik, de sok kicsi sokra megy.
  2. Indítsd újra a Macet! Mi annyival gyorsítanánk, hogy próbáld ki előbb a kijelentkezem-bejelentkezem menetet, ezt is az alma-menüben találod meg. Az OS X, ahogy említettük, unix alapú. A unix egyik fontos jellemzője, hogy a futó programok, felhasználók szigorúan el vannak egymástól választva, nem piszkálhatnak egymás dolgaiba, az egyik nem férhet hozzá a másik használta memóriához. Előfordul, hogy egy alkalmazás bezárása után az oprendszer nem szabadítja fel az alkalmazás által használt tárterületet vagy annak egy részét. És ismét: sok kicsi sokra meg.
    Amúgy a unix fent leírt tulajdonsága miatt nehéz vírust írni.
  3. Dobd ki a fölösleges, bekapcsoláskor automatikusan induló alkalmazásokat! A Rendszerbeállítások > Felhasználók alatt találod meg ezeket. Néhány felhasználónál ide szinte minden fel lett véve, az automatikus indulásba beköltözni leginkább a magukat hasznosnak nevező, nem ritkán gyorsabb rendszert ígérő segédprogramok szoktak.
    Amiről nem tudjuk, hogy mi, azt 99 százalék, hogy törölhetjük. Amiről tudjuk, és tök fölösleges, azt 100 százalékos biztonsággal törölhetjük. Normális esetben olyasmi lehet itt, mint nálam a Dropbox, vagy hordozható Maceseknél a net kapcsolathoz szükséges alkalmazás.
  4. Mennyire van tele a hócipőd merevlemezed? A merevlemez (vagy SSD) telítettségét amúgy is követni kell. Legegyszerűbb az Alma menü (balra fent) > Mac névjegye > Bővebben > Tároló (remélem, fejből jól mennek a magyar megnevezések, ezekkel nem sikerül barátságba kerülnöm).
    Akkor lehetünk nyugodtak, ha a merevlemezen még legalább 10 százalék üres hely van. Miért? Ennyire bármikor szükséges lehet a Macnek akkor, amikor több adatot akar tárolni, mint amennyi a memóriában elfér. Ilyenkor a merevlemezre írja azokat - ez már önmagában is lassabb (ha nem SSD), mint a memória használat. Ha meg nagyon kevés szabad hely van, az nagyon-nagyon lassítja az ilyen tárolást-kiolvasást. Tehát mindig legyen minimum 10 százalék szabad hely a merevlemezen.
  5. Memória felszabadító és egyéb segédprogramok. Igen, vannak ilyenek, számosan. A cikket jegyző MacLife-fal ellentétben mi ellene vagyunk ezeknek az alkalmazásoknak. Miért? A maradék hét pont elég megoldást kínál a Mac lassulásának legyűrésére, felgyorsítására. Az OS-t író fejlesztők két-három nagyságrenddel többen vannak, mint a kis alkalmazásokat fejlesztők, az előbbiek átlátják a teljes OS működését, az utóbbiak nem feltétlenül. Igen, persze a kicsik is észrevehetnek apróságokat, de most nem ezeken múlik a sebesség. Ha valamelyik kicsi értelmes ötletet mutat fel, az be szokott épülni az OS-be.
    Az már egy külön mise, hogy a szorgos kisalkalmazásokat, tisztelet a kivételnek, megvevők anélkül használják, hogy elolvasnák, megtanulnák, hogy pontosan mire valók. Konzultációs tapasztalatunk, hogy "feltettük, mert Béla vagy Józsi javasolta", de hogy miért, milyen célból, az már ködbe vész.
  6. Mavericks. Az Apple, ahogy a legtöbb gyártó-fejlesztő, mindig a legfrissebb termékére koncentrál. Ez Mac OS esetén most a Mavericks. Akinek nem ez van a Macjén, az nem élvezi a legújabb műszaki megoldásokat. Igaz, a Macericks fejlesztői úgy vélik, hogy két-három évnél nem is régebbi a Macünk, mert ezek hardver-teljesítménye alkalmas a Mavericks minőségi futtatásához. Logikus: akinek három évnél nem idősebb a gépe, az - ha eddig nem tette volna meg -, váltson Mavericksre! De mit tegyen az, aki négy-öt vagy még idősebb gépet használ és épp a lassúság ellen küzd? Nehéz általános jótanácsot adni. A régi gépen vadi új oprendszer nem fog úgy száguldani, mint a vele egyidős. Ugyanakkor a frissítési ciklusból kiesni drága mulatság is lehet, az Apple mindig az előző rendszeréről történő frissítést segíti. Korábbi rendszerről a legújabbra frissíteni vagy informatikai vénát kíván, vagy szakembernek fogunk fizetni.
  7. Még több RAM! Jól hangzó tanács, csak épp az Apple-lel ez alig pár gép esetén megoldható. Az új hordozható gépekben a memória nem bővíthető. Rendeléskor kell odafigyelni, hogy RAM-ból ne legyen hiány. Menekülő ág lehet, ha RAM-ot nem is tudunk a gépbe rakatni, de klasszikus merevlemezünk van, ez utóbbinak SSD-re való cseréje. Az SSD majdnem olyan gyors, mint a RAM, és valahol fentebb írtuk: amikor az oprendszer kifut a memóriából, akkor a merevlemez egy részét használj RAM-ként.
  8. HD > SSD Az utolsó ötlet az előbbi gondolat folytatása, cseréljük a merevlemezünket SSD-re. Mielőtt sok pénzzel a zsebünkben elrohannánk, gondoljuk át. A merevlemezek jellemzően fél-egy-két terrásak, amíg az SSD-k 128-256GB-osak csak. Feláldozzunk-e sok tárterületet a gyorsaság oltárán?

A fenti tippek persze nem kőbe vésett örök érvényű igazságok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése