2015. július 7., kedd

Városépítő játék iPadre: Suburbia

Talán már írtam, hogy felettébb kedvelem a városépítő játékokat, ahol teremtőként rakok le utakat, jelölök ki területeket lakó-, kereskedelmi- vagy ipari övezetnek. Hát a Suburbia nem ilyen. Létezett már társasjátékként is, de úgy nem találkoztam vele. Most iPaden próbálom eddig verhetetlennek hitt játék tudásom maradékát menteni. A Gonosz Almalap jó tanácsa az, hogy az előtt töröljem ezt a játékot, mielőtt a sikerességi mutatóm egy százalék alá süllyed. Szóval nem könnyed nyári játék - viszont időtöltésnek, "azért is megoldom, haggyá má' békin!"-nek első rangú.


Bicskatörés
A Suburbia másképp működik, mint a SimCity vagy társai. Az újabban egyre népszerűbb hatszög - méhsejt - alapon építkezel. Ám azt, hogy mit építenél, azt csak részben te döntöd el. Játéktól - egyedül, mesterséges intelligencia ellen, mások ellen, küldetésben... - függ, hogy milyen szabad-káryákkal rendelkezel a lakóövezet, az ipar és a közösségi épületek közül. Kártyát a piacról is húzhatsz, ezek hasonló kategóriájúak, plusz még a kereskedelmi típus. A húzott kártyát (hatszöget) a már meglevők mellé teheted le.
Nem mindegy, persze, hogy mit és hova. A letett kártyáktól függ a vagyonod (ez valamiért nekem mindig csökken), a bevételed (kezdéskor ez nulla, és nem árt, ha az első kártyákkal növeled), a reputációd (hogy lehet, hogy húsz lakosnál ez mínusz harmincegy legyen?) és a lakosság száma. És ez nem is ilyen egyszerű.
Vannak lapok, amelyek a fenti négy sikeresség fokmérőt aszerint befolyásolják, milyenek a szomszéd lapok. És vannak olyanok is, amelyek az összes lerakott lap alapján befolyásolják a négy értéket. Az egyik kávézó lapot letéve jó fej vagyok, de még egy kávézót letéve már bünti pontokat kapok a konkurencia miatt. Érdekes módon a szemétlerakót semmi mellé nem érdemes lerakni. Azt nem is értem, hogy az iskolák - van általános, gimi- meg fősuli - miért kap büntetőpontot, ha lakóövezet mellé kerül - de nem is szeretném.
Pontosabban: szeretném, de a játék leírása nem teljes. Azt elolvasva a Suburbia ezer szintjének végigjátszása könnyed nyári mulatság lenne, és nem nehéz siker keresés síruhában szaharai melegben. A leírás alapján nem tudhatod előre, hogy egy kártyát a másik(ak) mellé téve melyik pontszámod hogyan változik. Őszintén: a negatív számításomat mindig felülmúlja, a pozitívat meg alul.
Mert hogy küldetések vannak - ha más ellen nem akarsz játszani. Gondoltam én, hogy a küldetésekkel szépen eltanulom a trükköt, aztán kihívok pár ovist, hogy én legyek a király. Nos, a küldetésekbe beletörni látszik a bicskám. Tizenhetedikre sikerült az elsőt abszolválnom. A küldetéseknél pár előre lerakott kártya mellett kell(ene) három-négy célt elérni: legyen a lakosság több vagy kevesebb egy adott számnál, legyen legalább vagy legfeljebb ennyi bevételed, reputációd és még kösd is össze az előre lerakott kártyákat.

Remény
A hal neve Vanda, ezért ő él a legtovább - ha valaki megszánna egy olyan linkkel, ahol leírják, miként számol a Suburbia, meghálálnám. Addig meg nem adom fel!



Rákerestem a Youtube-on, hogy ide betegyem, és erre a második hozzászólás ez:
"Kulturalis Egylet 9 months ago
nagyon nagyon jo feldoldolgozás. egy klasszikus rapülök szám. thumbs up. így tovább. zseniálisak fickók és jó a szöveg is."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése