2017. szeptember 12., kedd

Adam Lashinsky: Miért fontosabb a mai esemény az elmúlt évek bemutatóihoz képest?

Adam Lashinsky a Fortune számára is ír tech cikkeket, de írt már könyvet az Apple-ről (Az Apple kulisszatitkai – nagyon ajánlom) is. Blogunk nem túl gyakori vendége, ám akkor "Első napom az Apple–nél" vagy Miért áll ki az Apple ennyire határozottan a digitális adatvédelem mellett? ritka jó.



   Emlékszem, utoljára mikor vártam ilyen lelkesen az Apple új termék bemutatóját. 2011 októberének első hete volt, az Apple a sajtó tudósítóit, üzleti partnereit és pár kiemelten fontos személyt hívott meg cupertinoi központjába: “Let’s Talk iPhone” kezdetű levelével. Akkor még csak páran sejtették, hogy másnap Jobs megadva magát a betegségének otthon fekszik majd betegen.
   A cég új vezetője, Tim Cook lett az elődadó, két emlékezetes bejelentést tett. Az egyik Siri volt, az Apple akkor forradalmi digitális asszisztense. A másik viszont csalódást okozott. Az Apple rajongók várta iPhone 5 helyett az iPhone 4s-ről beszélt. Ez akkor fontosnak tűnt.
   Nagyon készültem az eseményre, mert épp az Apple-ről szóló könyvem [Az Apple kulisszatitkai] végnél tartottam és nagyon kellett volna egy ütős fejezet a végére. Nem csalódtam. A Steve Jobs beszéd minden eleme – pontos kezdés, lehengerlő mennyiségű és minőségű szlájd, érezhető feszültség – jelen volt, csak a mester nem. A bemutatóra, ahogy arra Tim Cook felhívta a figyelmet, az Apple azon termében került sor, ahol 2001-ben az iPodot, 2010-ben pedig az újra tervezett MacBook Airt jelentették be.
   Azért említem mindezt, mert megjött a meghívó tizenkettedikére, ahol általános vélemény szerint az Apple az újra tervezett külsejű iPhone 8 eszközét mutatja be. Hat év alatt sok minden megváltozott. Cook, aki sokáig Jobs árnyékban dolgozott, felnőtt az Apple felelősségteljes vezetőjévé és világ-nagykövetévé. A cég mostanában nem lepi meg rajongóit már. Az Apple weboldalain – amelyeket maguk "Mac" oldalakként említenek – fellelhetők az eljövendő termékek, ide értve az Apple Watcht, Apple TV-t, jellemzői, képességei.
   De egy valami biztos most lesz első alkalommal. A rendezvényt az Apple a Steve Jobs Előadóteremben (Színházban) tartja. (Az Apple ki nem hagyható verbális játékkal invitál “Let’s meet at our place.” – Találkozzunk a helyünkön.) Az Apple Campus volt az utolsó, amin Jobs utolsó napjáig dolgozott. Jobs távozása óta a cég kiszámíthatóbbá vált. És értékesebbé is.
   A mostani bemutató így a Jobs éra lezárásának utolsó momentuma is lesz. És egy új kezdetéé. Én ott leszek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése