2017. szeptember 21., csütörtök

Aktív PDF tartalomjegyzék Pagesből

Pages az Apple szövegszerkesztő alkalmazása, tartalomjegyzéket nagyon rég lehet vele generáltatni. Generáláshoz persze stílusok használata szükséges. A napokban kiadott Pages (Maces) frissítés azt ígéri, hogy a tartalom-jegyzék aktív marad akkor is, ha PDF-ként exportáljuk a doksit. Ez igaz, bár.



A képen az első lépés látható, a tartalomjegyzék létrehozása Pagesben. A bal oldalon az oldalak előnézeti képei láthatók, a piros nyilak mutatják a tartalomjegyzékbe kerülést. A tartalomjegyzék generálását most nem mutatom be, legyen annyi elég, hogy adott stílussal jelölt bekezdések kerülnek be a tartalomjegyzékbe, afelől is dönthetünk, hogy oldalszámmal vagy anélkül.
A Pagesből több féle módon nyerhetünk PDF-et, a végeredmény szempontjából mindegy, hogy melyiket választjuk. Én a Nyomtatás > Megnyitás Megtekintővel utat szoktam bejárni, így egyből tudom a PDF-et szerkeszteni.



Megtekintőben megnyitottam a doksit.
A végéről kezdve, a kettessel jelölt oldal a tartalomjegyzék. Itt rákattintva bármely tartalomjegyzék elemre a dokumentum megfelelő oldalára jutunk – ezt mutatja a piros nyíl. Ez teljes okés.
Ami nem, azt mutatja az egyes szám. Amit ugyanis a Pages generál, az nem PDF tartalomjegyzék, hanem hivatkozások. A tartalomjegyzék sorai hivatkoznak a dokumentum adott pontjára. Ha lenne valódi PDF-es tartalomjegyzék, az az egyes jelnél lenne látható.

Tegyük fel a költői kérdést: ezt vajh miért nem generálja a Pages?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez látnoki volt, mert mintha épp ezt javították volna a 6.3-as utolsó frissítésben: "Improved PDF export lets you view a document’s table of contents in the sidebar in PDF viewer apps such as Preview".

Ferenczy Gábor írta...

Sajna nem látnoki, épp a frissítés kapcsán néztem meg. Szóval szomorú.

Megjegyzés küldése