2018. február 23., péntek

Automatorral kisebbre vágott sok lapból álló PDF

Az Automator a hozzám hasonló programozó-amatőrök eszköze, amivel számos unalmas melót bízhatunk a Macre. Most épp azzal szembesültem, hogy egy sok oldalas PDF fájl túl nagy ahhoz, hogy Mailen átküldjem. Ezer más módja is lett volna, hogy a feladatot leküzdjem, én mégis azt választottam, hogy átméretezem a PDF oldalakat. Az eredeti ugyanis vagy kétezer-sokszáz képpont széles volt, aki meg nézi, annak a 800 képpont is bőven elég.
Az Automatorban úgy programozunk, hogy az Automatorból elérhető Mac alkalmazás parancsokat egymás után hajtatjuk végre. Az előző átadja az eredményeit a következőnek. Messze nem agysebészet, ahogy ezt mindjárt elmondom a kép alapján.
  • Megadott Finder elemek lekérése
    Az Automator üres területére Finderből behúztam a túl nagy PDF fájlt, így lett ez az utasítás.
  • PDF felosztása
    Ez a parancs oldalaira bontja az előző parancsból kapott (eredeti PDF) fájlt. Meg kell adni a könyvtárat, amibe az oldalak bekerülnek.
  • Megadott Finder elemek lekérése
    Az előző parancsnak ugyan át kellene adni a PDF oldalakat, de nem teszi. Nem keseredünk el, az Automator már ilyen. Ezért ennél a parancsnál megadjuk azt a mappát, ahová az imént az oldalakat mentettük.
  • Mappa tartalmának lekérése
    Nem a mappával, hanem a benne levő PDF fájlokkal dolgozunk, ezek kellenek.
  • PDF-oldalak renderelése képekként
    PDF-t nem tudunk az Automtorral átméretezni, csak képeket. Ezért a PDF oldalakat képekké alakíttatom.
  • Képek méretezése
    Ezt a parancsot szándékosan "nyitva" hagytam, hogy látható legyen, 800 képpontosra vágtam meg az összes PDF-ből oldalból lett képet.
  • Finder elemek rendezése
    Ez viszont tipp és trükk. Az Automator az oldalak szétvágásakor az új fájlokat sorszámozza. Viszont az utána következő utasítások már nem figyelnek a fájl-sorrendre, számukra az közömbös: tök mindegy, hogy milyen sorrendben alakítja át a Mac a PDF fájlokat kép fájlokká. Viszont most, amikor össze akarom rakni újra a doksit, fontos az oldalsorrend!
  • Új PDF képekből
    Vissza alakítjuk az oldalakat PDF-fé. Leginkább azért, mert PDF fájlokat tudunk csak összefűzni, képfájlokat nem.
  • PDF-oldalak egyesítése
    Lefuttatva a feladatsort, érdemes ezt a parancsot is "nyitva" hagyni. Az eredményként kapott PDF-re rákattintva tudjuk megnyitni Megtekintőben, és onnan menteni. Ezt is lehetne automatorizálni, de lustaság fél egészség.
A kép alsó részén látható a futási eredmény. Legfontosabb, hogy minden zöld pipa, azaz nem volt hiba az alkalmazásunkban! És böngészhetjük, hogy egyes feladatok végrehajtása meddig tartott a Macnek.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Olyat esetleg tudnál készíteni, ami a PDF-ből képeket készít, majd abból összerak egy PPT-?

Ferenczy Gábor írta...

https://www.dropbox.com/s/n9ee1o7rfg0xmwt/PDF2pic2pptx.png?dl=0
én ilyesmivel próbálkoznék. Remélem, jó a dropbox megosztás, ha nem, írj!

Megjegyzés küldése