2018. március 14., szerda

Így használd a Maced!

A következő jótanácsokkal teljesen egyetértünk. Osztjuk is. Itt és a Maces képzéseinken.
  • Tarts rendet az Íróasztalodon!
    Az Íróasztal nem arra való, hogy az összes fájlunkat és mappánkat tárolja. Időről-időre rakj rendet, másold el azokat az anyagokat, amelyekre szükséged van, amire meg nincs, azokat dobd ki!
    Én akkor szoktam elkezdeni rendet rakni, amikor már a fájl ikonok elérik a kijelző középvonalát. Na jó, már egy-két oszloppal átléptek rajta. Mappákat önkorlátozásképp nem hozok létre az Asztalon.
    Azért nem érdemes az Íróasztalt túlterhelni, mert a Finder alkalmazás elég gyakran újra meg újra rajzolja. Ilyenkor az összes ott tárolt fájl ikonképét frissíti. Minél többet, annál több proci idő, annál több energia.
  • Ürítsd ki a Letöltés mappát!
    Ez a feladat az Íróasztal tisztítási meló párja. A Letöltés mappa az, amelybe a Mailből, böngészőből letöltött fájlok kerülnek. Olyan ez a mappa, mint a bejövő posta-rekesz. Amelyik levél, azaz fájl kell, azt helyére rakjuk (nem, nem az asztalra), amelyik meg nem kell, az kuka.
    Én akkor szoktam legkésőbb kipucolni a Letöltés mappám, amikor már nem látom a Finderes megnyitás ikont az alján - nekem a Letöltés mappa Dockban csücsül. Mi az, ami szinte biztos itt ragad? A letöltött alkalmazások telepítéséhez szükséges .dmg fájlok. Ezek szép nagyok, viszik is a helyet a tárhelyből.
  • Alkalmazások átnézése
    Alapszabály, hogy nem töltök le csak azért valamit, legyen az alkalmazás, mert le lehet. Előfordul, hogy egy program érdekel, letöltöm, de kiderül, hogy nem az igazi. Vagy épp egyetlen alkalommal kellett és nincs esély, hogy egyhamar újra kellene. Nézd át az Alkalmazások mappát és dobd ki azokat az alkalmazásokat, amelyeket te telepítettél és már el is felejtettél.

  • Ne tárold kétszer!
    A leggyakoribb hiba, amikor fényképeket töltünk rá a Macre, majd a képeket hozzáadjuk a Fotók alkalmazáshoz. Ilyenkor (ha csak el nem állítottuk) a Fotók magába másolja a fényképeket, így a feltöltött törölhető lenne.
    Nem, biztonságból megőrizni nem itt kell a képet, semmiképp sem ugyanazon az eszközön. Erre való a TimeMachine vagy a képek felhőbe másolása.

  • Neveknek adása
    Ne legyünk restek értelmesen elnevezni a fájlokat, mappákat. A jó nevekkel magunk életét könnyítjük, amikor keresünk valamit. A pedánsak akár saját elnevezési szabályt is alkothatnak. Igen, a zseni átlát a káoszon.
    A MG-2017-000027.pdf fájlnév nagyon szép, de mennyivel jobb a "Móni Bt 2017 0027.pdf"! A cégnév alapján persze a Spotlight kereső megtalálja ezt a számlát is, hiszen a PDF-ben ott lesz a név, de így ránézésre látom. A kötőjelek helyett a szóköz előnyösebb.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Még régen, Windows alatt ráálltam az angol ABC-s, alsó vonalas fájlnevekre speciális karakterek nélkül.

Pl.: Ez_egy_fajlnev_01.pdf

Amikor webre, FTP-re, vagy két platform között dolgoztam, meghálálta, mert minden klappolt. Sőt, párhuzamosan Windows és OSX (akkoriban) között a Dropbox is meghülyült egy barátomnak, mivel egy halom speckó karakteres fájlneve volt.

Hasznos program a Better Finder Rename, amit napi szinten használok tömeges átnevezésekhez... Fizetős, de szerintem a legjobb ilyen jellegű alkalmazás.

Ferenczy Gábor írta...

Azóta a Windows is fejlődött, de abban igazad van, hogyha biztosra megyek, akkor csak angol karaktereket használok.
Rename-re ott a macOS reneme-je vagy egy tuti Automator service.
De mindenki a maga sikere kovácsa.

Megjegyzés küldése